Ζήσης Ψάλλας

Το πνευμονογαστρικό νεύρο, γνωστό για τον ρόλο του στην ανάπαυση και τη χαλάρωση, αλλά τώρα έχει βρεθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην άσκηση, βοηθώντας την καρδιά να αντλεί αίμα, το οποίο παρέχει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του παρόντος, η επιστήμη της άσκησης υποστηρίζει ότι το «μάχομαι ή φεύγω», το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθώντας την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά ενώ η «ξεκούραση και πέψη», το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, είναι χαμηλωμένο ή ανενεργό.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, Rohit Ramchandra, λέει ότι αυτή η τρέχουσα κατανόηση βασίζεται σε έμμεσες εκτιμήσεις και σε έναν αριθμό υποθέσεων που η νέα μελέτη δείχνει ότι είναι λανθασμένες. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research.

«Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι η δραστηριότητα σε αυτά τα πνευμονογαστρικά νεύρα «ξεκούρασης και πέψης» στην πραγματικότητα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης», λέει ο Ramchandra. «Η ομάδα μας χρησιμοποίησε τεχνικές ηλεκτρικής καταγραφής για την άμεση παρακολούθηση της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου κατά την άσκηση προβάτων και διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα σε αυτά τα πνευμονογαστρικά νεύρα που πηγαίνουν στην καρδιά αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να διατηρήσει η καρδιά υψηλό επίπεδο άντλησης, χρειάζεται μεγαλύτερη ροή αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τροφοδοτήσει την αυξημένη εργασία που κάνει: τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η αύξηση της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού κάνει ακριβώς αυτό».

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, υπάρχει τετραπλάσια έως πενταπλάσια αύξηση της ποσότητας αίματος που αντλείται από την καρδιά ανά λεπτό. Αυτό απαιτεί η καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και να συστέλλεται πιο δυνατά. Η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα ρυθμίζεται από νεύρα που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο, τα οποία ονομάζονται «αυτόνομα», καθώς λειτουργούν αυτόματα και δεν απαιτούν συνειδητή σκέψη. Αυτά τα νεύρα περιλαμβάνουν τα νεύρα «μάχομαι ή φεύγω» ή «συμπαθητικά» και τα πνευμονογαστρικά νεύρα «αναπαύομαι και χωνεύω», τα οποία ονομάζονται «παρασυμπαθητικά».

Το πνευμονογαστρικό νεύρο (στην πραγματικότητα είναι δύο) συνδέει τον εγκέφαλο με την καρδιά και άλλα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, ρυθμίζοντας τις αποκρίσεις του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος «ανάπαυσης και πέψης». Η νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το παρασυμπαθητικό και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα συνεργάζονται κατά την άσκηση για να βοηθήσουν την καρδιά να αντλεί πιο δυνατά και πιο γρήγορα το αίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης