Θάνος Ξυδόπουλος

Νέα πολιτική για τα ογκολογικά φάρμακα στα νοσοκομεία, σκοπεύει να εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο υπουργός, τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζονται. Γι’ αυτό και η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας τον ενθαρρύνει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία. Η φαρμακευτική δαπάνη, είπε συνεχώς αυξάνεται και αν δεν μπορέσουμε να τη ρυθμίσουμε, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα. Αναφέρθηκε επίσης στην αδικαιολόγητη δαπάνη του ΙΦΕΤ, που από 25 εκατ. ευρώ έφτασε στα 270 εκατ. μέσα σε δέκα χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Έχω διαβάσει μια σειρά άρθρων τελευταία, κυρίως για την Υγειονομική Επιτροπή που φτιάξαμε για τον έλεγχο της συνταγογράφησης μέσω ΙΦΕΤ… Η μεγαλύτερή μου αγωνία ως υπουργός Υγείας είναι να μπορεί να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακό του… Αν δεν ελεγχθεί το clawback δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακό τους, είναι τόσο απλό. Όποιος στ’ αλήθεια ενδιαφέρεται να βρίσκουν οι ασθενείς φάρμακα πρέπει να ενθαρρύνει την πολιτική ηγεσία να παίρνει μέτρα για τον έλεγχο του clawback διότι η δημιουργία των επιστροφών σε αυτό το επίπεδο που τις έχουμε σήμερα έχει δημιουργήσει μια σειρά πολυεθνικών εταιρειών να αρνούνται να φέρνουν τα φάρμακά τους στην Ελλάδα -τα καινοτόμα φάρμακα εννοώ. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ένας που πάσχει από μία σπάνια ασθένεια ή από μία συνηθισμένη ασθένεια που όμως είναι σε μια μορφή που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες, θα χρειαστεί το φάρμακό του και δεν θα μπορούμε να το δώσουμε ή θα το δώσουμε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση γιατί η βιομηχανία δεν θα το φέρει στην Ελλάδα γιατί δεν θέλει να πληρώνει επιστροφές. Δεν είναι η περίπτωση όπως το παρουσιάζουν ορισμένα μέσα, ότι έβαλε μία επιτροπή ο Άδωνις και θα λείψουν από τους ασθενείς τα φάρμακά τους, οι επιτροπές των ειδικών που βάζουμε έχουν ως στόχο να μην αφήσουμε ποτέ κανέναν ασθενή χωρίς τη θεραπεία που χρειάζεται, όχι τη θεραπεία που έχει γραφτεί για διάφορους άλλους λόγους».

Ντροπιαστική… συνταγογράφηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την ογκολογική συνταγογράφηση αλλά και για τον ΙΦΕΤ, λέγοντας: «Είχα συνάντηση με την Ένωση των Ογκολόγων και με ενθάρρυνε να ενεργοποιήσω τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία, έστω σε μερικά ογκολογικά. Θα το κάνουμε άμεσα. Ξέρετε τι μου είπαν; Το λέω επισήμως, είναι επίσημη συνάντηση. Τα τρία τέταρτα των ογκολογικών φαρμάκων που γράφονται στα νοσοκομεία αν τα πας σε Συμβούλιο θα κοπούν. Γιατί τα παίρνουν ασθενείς που δεν τα χρειάζονται. Ξέρετε πόσα εκατομμύρια είναι τα 3/4; Αν φέρετε, μου λένε, έναν Ογκολόγο μπροστά στους συναδέλφους του που γράφει αυτό το φάρμακο, θα ντραπεί να πει ότι το γράφει… Ο στόχος του ελέγχου του clawback είναι στόχος επιβίωσης των ασθενών μας και προσέξτε κάτι που επίσης δεν έχει γίνει αντιληπτό, η ανάγκη για δαπάνες φαρμάκων όσο περνάει ο χρόνος διαρκώς αυξάνεται. Για δύο λόγους, πρώτον γιατί ο πληθυσμός γηράσκει και άρα όσο γερνάμε και ζούμε περισσότερα χρόνια θα εκδηλώνουμε περισσότερες ασθένειες και θα χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί οι καινοτόμες, ευπρόσδεκτες, φοβερές θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές, υπάρχουν ανοσοθεραπείες που κάνουν 800.000 ευρώ, 1 εκατομμύριο ανά ασθενή.

Εάν δεν μπορέσεις να ρυθμίσεις σωστά και δίκαια τη φαρμακευτική σου δαπάνη για να δημιουργήσεις το δημοσιονομικό χώρο που θα σου επιτρέψει να πληρώνεις αυτές τις θεραπείες, στο τέλος δεν θα μπορεί να πληρώσεις καμία θεραπεία… Η επιτροπή που βάλαμε στον ΙΦΕΤ γιατί μπήκε; Για να ελεγχθεί η δαπάνη του ΙΦΕΤ. Είναι φυσιολογικό να φτάνουμε στα 270 εκατομμύρια ευρώ δαπάνη από τον ΙΦΕΤ από 25 εκατομμύρια που ήταν πριν 10 χρόνια;… Πρέπει να έχουμε λεφτά για να μπορούμε να αγοράζουμε φάρμακα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης