Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται στη χώρα μας. Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, φτάνοντας στη Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και σκόνης.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας, οφείλεται στους παρατεταμένους νοτιάδες. «Τα πρώτα σύννεφα σκόνης είναι η Λαμπεντούζα και η Κρήτη, μετά έρχεται η Πελοπόννησος και μετά οι άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Το κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας «έπνιξε» το πρωί της Κυριακής (31/3) το Ηράκλειο της Κρήτης. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη γύρη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει επιπτώσεις στην υγεία κυρίως εκείνων που έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Μίνα Γκάγκα, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος και Διευθύντρια Α’ Πνευμολογικής Κλινικής και πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε: «Η αφρικανική σκόνη σε μεγάλες ποσότητες, όπως είναι αυτές τις ημέρες, μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες. Όταν την εισπνέουμε, μικρά σωματίδια φτάνουν στους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, μερικές φορές και δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε προβλήματα στην καρδιά. Μεγαλύτερα σωματίδια ερεθίζουν τη μύτη και βέβαια ερεθίζουν τα μάτια. Είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση που γίνεται με τις εξόδους ή πρέπει να βγαίνουμε έξω με μάσκα, αυτό ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν ιστορικό πνευμονολογικής ή καρδιακής νόσου. Αν υπάρξουν προβλήματα επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας».

Οι συνθήκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν και δερματικά προβλήματα. Η εκδήλωση μπορεί να συνοδεύεται είτε από κνησμό είτε από εξάνθημα. Βλέπει ένα πρήξιμο στο δέρμα με ερυθρότητα και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα. Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και κυρίως δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.

Για την Τρίτη οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν και πάλι τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις, βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης