Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα που έχασαν πρόσφατα σύζυγο είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές ύπνου που επιδεινώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους, σύμφωνα με έρευνα του Rice University και του Northwestern University. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι χήρες και οι χήροι έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 41%Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychosomatic Medicine». Συγκρίνει τις αυτο-αναφερθείσες συνήθειες ύπνου ανθρώπων που πρόσφατα χήρεψαν με μια ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες είχαν διαταραχές ύπνου, όπως είναι η αϋπνία. Περιελάμβανε 101 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Τα μισά πενθούσαν και τα υπόλοιπα αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου και φλεγμονής ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερη στους πενθούντες. Η φλεγμονή μετρήθηκε με το επίπεδο των προφλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες σχεδιάζονται για να έχουν βραχυπρόθεσμο ρόλο αλλά συνδέονται με μακροχρόνιο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Diana Chirinos, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University, δήλωσε πως η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που έχουν πένθος είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές συνέπειες του κακού ύπνου. «Ο θάνατος συζύγου είναι στρεσογόνο γεγονός και πρέπει να προσαρμοστεί κάποιος στη ζωή χωρίς την υποστήριξη του/της συζύγου» είπε. «Προσθέστε τη διαταραχή του ύπνου στην ήδη αγχωτική κατάσταση και διπλασιάζετε τον στρεσογόνο παράγοντα. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ενεργοποιημένο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της φλεγμονής

Η Chirinos είπε ότι αυτή και οι συνεργάτες της γνώριζαν πως η χηρεία αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής. Οι προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την απώλεια συζύγου οι χήρες και οι χήροι έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 41%. Κατά το ήμισυ αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, ήθελαν να βρουν την αιτία. «Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι η ίδια η θλίψη, είναι η διαταραχή του ύπνου που προκύπτει από τη θλίψη» δήλωσε η Chirinos.

Ο Chris Fagundes, επίκουρος καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Rice, δήλωσε ότι το εύρημα είναι μια συνεισφορά στην έρευνα του τρόπου με τον οποίο οι ανθρώπινες συμπεριφορές και δραστηριότητες επηρεάζουν τη φλεγμονή. Η αρχική του εργασία έδειξε γιατί οι άνθρωποι που έχουν χηρεύσει διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης