Ζήσης Ψάλλας

Το 2014, ένας ιός που ονομάστηκε crAssphage και μολύνει βακτήρια ανακαλύφθηκε ως μέρος του εντερικού περιβάλλοντος του ανθρώπινου οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια νέα μελέτη διερεύνησε την προέλευση και την εξέλιξη αυτού του ιού, που μπορεί να έχει συνυπάρξει με την ανθρώπινη γενεαλογία.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology δείχνει ότι ο ιός βρέθηκε στα λύματα που ανήκουν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου. Επιπλέον, το DNA του ιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποια χώρα και πόλη κατοικεί κάποιος.

«Ο ιός είναι άφθονος στο ανθρώπινο έντερο και αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα οικογένεια ιών. Με αυτή τη μελέτη, μπορέσαμε να διευρύνουμε την κατανόησή μας για την ποικιλομορφία και την εξελικτική ιστορία του ανθρώπινου αυτού μικροβίου σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Kyle Bibby, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Notre Dame University. «Η ομάδα μας στo Notre Dame αξιολογεί τις πιθανές χρήσεις αυτού του πρόσφατα αναγνωρισμένου ιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα ολοκληρώθηκε μέσω μιας παγκόσμιας συνεργασίας περισσότερων από 115 επιστημόνων από 65 χώρες, επιτρέποντας τη συλλογή σημαντικού αριθμού δεδομένων. Αυτές οι πληροφορίες ελήφθησαν από δειγματοληψίες λυμάτων σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία γενετικού υλικού συλλέχθηκαν επίσης από πρωτεύοντα ζώα καθώς και τρεις προ-Κολομβιανές μούμιες των Άνδεων και μια μούμια παγετώνων η οποία είχε εντερικό περιεχόμενο ηλικίας 5.300 ετών.

Ηλεκτρονική φωτογραφία του crAssphage

Το μικροβίωμα είναι μια τεράστια κοινότητα βακτηρίων και ιών που πλημμυρίζουν όλα τα φυσικά οικοσυστήματα. Οι ιοί θεωρούνται ως η πιο μεταβλητή συνιστώσα ενός μικροβιώματος. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα του εντέρου είναι εξαιρετικά σταθερό σε σύγκριση με αυτό άλλων περιβαλλόντων.

Η μελέτη διερεύνησε την προέλευση, την εξέλιξη και την επιδημιολογία του crAssphage. Αποκτήθηκαν DNA αλληλουχίες του crAssphage που έδειξαν ότι η φυλογεωγραφία του crAssphage συγκεντρώνεται τοπικά σε χώρες, πόλεις και άτομα.

Βρέθηκαν επίσης γονιδιώματα του crAssphage σε πρωτεύοντα ζώα που υπάρχουν εκατομμύρια χρόνια. Αξιοποιώντας μια μεγάλη ομάδα 1.000 ατόμων, εξετάστηκε αν ο crAssphage συνδέεται με βακτηριακές ταξινομικές ομάδες του μικροβιακού εντέρου και ένα ευρύ φάσμα διαιτητικών παραγόντων.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο crAssphage είναι ένας καλοήθης κοσμοπολίτης ιός που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φυσιολογικού ανθρώπινου μικροβιώματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης