Πώς ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ προστατεύει από την καρδιακή νόσο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 03:04
Πώς ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ προστατεύει από την καρδιακή νόσο

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος στην υγεία των αρτηριών. Συγκεκριμένα, η μελέτη -με επικεφαλής τον καθηγητή Dipak Ramji, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στο Ηνωμένο Βασίλειο- εξέτασε την επίδραση στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τις καθιστά άκαμπτες και διογκωμένες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της πλάκας, σε πήξη αίματος και σε φραγή εντός των αρτηριών. Η συνέπεια είναι απειλητικά για τη ζωή συμβάντα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές. 

Ο Ramji και η ομάδα του μελέτησαν τις επιδράσεις ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος  που ονομάζεται δίχομο-γ-λινολενικό οξύ (DGLA: dihomo-gamma-linolenic acid) σε μοντέλο αθηροσκλήρωσης ποντικών.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το DGLA βελτίωσε την αθηροσκλήρωση σε ένα μοντέλο ποντικών που είχε κατασκευαστεί για να στερείται της απολιποπρωτεΐνης Ε αλλά οι μηχανισμοί πίσω από αυτό το αποτέλεσμα ήταν ασαφείς.

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στις επιδράσεις του DGLA σε κύτταρα ανοσοποιητικού ποντικού που ονομάζονται μακροφάγα και βρήκε διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων το λιπαρό οξύ μπορεί να ανακουφίσει ή να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση.Συγκεκριμένα, το DGLA εξασθένησε την έκφραση τριών προ-φλεγμονωδών κυτοκινών.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι το DGLA μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αθηροσκληρωση σε διάφορα στάδια, ιδιαίτερα με τον έλεγχο των βασικών διεργασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ικανότητα των κυττάρων να αναλαμβάνουν και να επεξεργάζονται τη χοληστερόλη.

Ο Ramji ανέφερε: «Παρατηρήσαμε τα προστατευτικά αποτελέσματα του DGLA στις βασικές διεργασίες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση στα ενδοθηλιακά κύτταρα και τα κύτταρα των λείων μυών, δύο σημαντικούς τύπους κυττάρων που εμπλέκονται στη νόσο».

Επίσης, το DGLA βελτίωσε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μειώνοντας τη διαρροή πρωτονίων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 03:04