Συνέντευξη του Ευάγγελου Φραγκούλη, Γενικού Ιατρού, Αναπληρωτή Αρχίατρου του ΕΔΟΕΑΠ στον Θάνο Ξυδόπουλο

Ένα πρωτόγνωρο σε μέγεθος, ταχύτητα και συντονισμό εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει εμβολιάσει 6.400.000 πολίτες με τουλάχιστον 1 δόση μέχρι τώρα. Σημαντικό όμως ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ακόμα ανεμβολίαστο. Μάλιστα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παρατηρούνται στις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές ομάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού εστίασε στην πρώτη φάση σε νοσοκομεία και μέγα εμβολιαστικά κέντρα. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης, οι περιορισμένες εισροές εμβολίων και το επείγον του θέματος, δικαιολογούσαν την παράκαμψη εν πολλοίς των ιατρείων της ΠΦΥ, που κανονικά είναι υπεύθυνα για την πλειοψηφία των εμβολιασμών.   

Η προσφορά εμβολίων πλέον ξεπερνά τη ζήτηση και καθώς τα εμπόδια που έθεταν τα σύνθετα logistics των εμβολίων ξεπερνιούνται, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς της ΠΦΥ να διενεργούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους.

Κύριε Φραγκούλη, μήπως ήρθε η ώρα οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να δώσουν ώθηση στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσπάθειες των γιατρών αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάσουν στην ενημέρωση και στην ενθάρρυνση των ασθενών που έχουν ακόμη αμφιβολίες και ερωτηματικά σε σχέση με τον εμβολιασμό τους. Αυτό απαιτεί υπομονή και δεν είναι εύκολο. Προϋποθέτει να απαντά ο γιατρός σε ερωτήσεις και να κρατά την πόρτα ανοιχτή για να απαντήσει σε ακόμη περισσότερες ερωτήσεις. Να τους δώσει εμπιστοσύνη ότι αυτό που κάνουν είναι το σωστό.

Η αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι του εμβολίου είναι αναμφισβήτητα η πιο πολύτιμη συμβολή που μπορούν να έχουν οι γιατροί της ΠΦΥ στην προσπάθεια εμβολιασμού.

Τα καλά νέα είναι πως όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι πιθανότερο να εμπίπτουν στην κατηγορία των διστακτικών προς το εμβόλιο, παρά σε αυτή των αρνητών του, που αντιτίθενται κατηγορηματικά. Μπορεί να προβάλλουν επίμονες ανησυχίες για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 που συνδέονται με την πρωτοφανή ταχύτητα που αυτά αναπτύχθηκαν και με την νέα τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ή νέα ερωτηματικά που σχετίζονται με τα εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητα συμβάντα μετά από εμβολιασμό. Συχνά στη ρίζα της διστακτικότητας βρίσκονται η στοχευμένη παραπληροφόρηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς. 

Οι προσωπικοί γιατροί θεωρούνται από τους ασθενείς τους ως η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για το εμβόλιο έναντι της COVID-19. Οι μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν καλλιεργήσει με τους ασθενείς τους είναι κρίσιμες για να ξεπεραστούν η όποια διστακτικότητα και σκεπτικισμός. Σε μελέτη από τις ΗΠΑ προκύπτει χαρακτηριστικά πως ο προσωπικός γιατρός αποτελεί για τον ασθενή πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών- σημαντικότερο influencer για τον εμβολιασμό, ακόμα και από τον Dr Fauci. 

Οι γιατροί, αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, της ΠΦΥ είναι κρίσιμο να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να ενθαρρύνουν εμφατικά την ανοσοποίηση των ασθενών τους έναντι της της COVID-19 το συντομότερο δυνατό. Να αξιοποιήσουν τη μοναδική επιρροή τους για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τον όποιο δισταγμό έναντι του εμβολίου και να τους εξηγήσουν γιατί είναι σημαντικό να εμβολιαστούν. Πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας με τους ασθενείς τους και κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ισχυρή σύσταση ενός γιατρού σχετίζεται στενά με τον εμβολιασμό του ασθενούς.

Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ο εμβολιασμός στο ιατρείο ή και κατ’ οίκον;

Πέρα από την κρίσιμη λειτουργία των γιατρών της ΠΦΥ ως αξιόπιστων αγγελιοφόρων για ασθενείς που τρέφουν ανησυχίες, είναι πλέον καιρός αυτοί να αναλάβουν και την διενέργεια των εμβολιασμών και ο εμβολιασμός να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο -το ιατρείο της ΠΦΥ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών ενηλίκων και παιδιών διεκπεραιώνεται από τους γιατρούς της ΠΦΥ και το εμβόλιο έναντι της COVID-19, από τη στιγμή που θα λυθούν τα θέματα logistics, δεν έχει κανένα λόγο να αποτελεί εξαίρεση. Καθώς η ροή των εμβολίων προς τα ιατρεία της ΠΦΥ ξεκίνησε και μπορεί να αυξηθεί, οι γιατροί της ΠΦΥ θα μπορούν να προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 ως μέρος της φροντίδας ρουτίνας που παρέχουν.  

Η πλειοψηφία των πολιτών έχουν τον προσωπικό τους γιατρό τους, από τον οποίο και λαμβάνουν την φροντίδα υγείας. Οι περισσότεροι από αυτούς, από τη στιγμή που θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής, πιθανώς θα προτιμήσουν να εμβολιαστούν από τον γιατρό τους στο ιατρείο του. 

Τέλος οι γιατροί της ΠΦΥ μπορεί επίσης να είναι καθοριστικοί για την προσέγγιση κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων πληθυσμών με λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν.

Πόσο σημαντικό είναι το σύνολο των γιατρών της ΠΦΥ να ενταχθούν στο δίκτυο γιατρών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού έναντι της COVID-19;

Η διαδικασία ένταξης ενός γιατρού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι απλή και ξεκινά με την υπογραφή σύμβασης με την οικεία Υ.ΠΕ.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ενεργά το έργο που καλούνται οι γιατροί της ΠΦΥ να αναλάβουν, καθιερώνοντας για πρώτη φορά αποζημιώσεις ανάλογες με την σπουδαιότητα του, ύψους 50 ευρώ για κάθε κατ’ οίκον εμβολιασμό και 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο, κατά αντιστοιχία με ότι συμβαίνει στις λοιπές ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, ΗΒ, κλπ).  

Μάλιστα καθώς η φάση της εκστρατείας εμβολιασμού που βρισκόμαστε απαιτεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ να προσφέρουν περισσότερη συμβουλευτική στους ασθενείς τους, επίσης καθιερώνει αποζημίωση ύψους 10 ευρώ για κάθε ραντεβού εμβολιασμού που κλείνεται από τον γιατρό και διενεργείται.

Με εφαλτήριο τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, η ΠΦΥ μπορεί να αναδείξει το μοναδικό ρόλο που μπορεί να παίξει για την προάσπιση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και να προλειάνει το δρόμο για την επερχόμενη μεταρρύθμιση που φιλοδοξεί να την βάλει στο επίκεντρο του εθνικού συστήματος υγείας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης