Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), στις ΗΠΑ, που περιέλαβε περίπου 2.500 Αμερικανούς με COVID-19 βρήκε όλες οι ηλικίες και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά από το νέο κορωνοϊό, ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου είναι σημαντικά υψηλότερος στους ηλικιωμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Αλλά από τους 508 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, το 38% ήταν πολύ νεότεροι -μεταξύ 20 και 54 ετών- και σχεδόν οι μισοί από τους 121 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν ενήλικες κάτω των 65 ετών.

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Όπως δείχνει η μελέτη του CDC, το 20% των νοσηλευομένων και το 12% των ασθενών που χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν μεταξύ 20 και 44 ετών. Η μελέτη δεν περιέλαβε πληροφορίες σχετικά με το εάν οι ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας είχαν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως χρόνια ασθένεια ή ανοσοκαταστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλικιακή ομάδα, 19 ετών και κάτω, αντιπροσώπευε λιγότερο από το 1 % των νοσηλειών, ενώ κανένα άτομο δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Η θνητότητα ήταν υψηλότερη σε άτομα ηλικίας από 85 ετών και άνω (10% – 27%), ακολουθούσε η ηλικιακή ομάδα 65-84 ετών (3% – 11%), στη συνέχεια τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών ( 1% – 3%) και τέλος το ηλικιακό γκρουπ των 20-54 ετών (<1% ). Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε μεταξύ ατόμων ηλικίας 19 ετών και κάτω.

Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η σοβαρή νόσος που οδηγεί σε νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένων της εισαγωγής σε ΜΕΘ, μπορεί να συμβεί σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης