Σύμφωνα με νέα μελέτη, η διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης από μία γυναίκα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ινομυωμάτων της μήτρας.

Για 17 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας μεσήλικων γυναικών και διαπίστωσαν ότι αυτές που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυώματα της μήτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση και εμφανίζουν πρόσφατη εμφάνιση αυτής, έχουν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυώματα στη μήτρα, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης.

Οι καλοήθεις όγκοι που ονομάζονται ινομυώματα της μήτρας βρίσκονται στη μήτρα και συχνά προκαλούν πόνο και αιμορραγία. Μέχρι να κλείσουν τα 50, 8 στις 10 γυναίκες θα έχουν ινομυώματα της μήτρας και προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστός τρόπος για την επιστημονική κοινότητα να εμποδίσει αυτό να συμβεί.

Τα δεδομένα για 2.570 γυναίκες άνω των 45 χωρίς ιστορικό ινομυωμάτων κατά την εγγραφή εξετάστηκαν από Αμερικανούς ερευνητές μεταξύ 1996 και 2013. Ωστόσο, μετά τα επόμενα 17 χρόνια, το 20% αυτών των γυναικών έλαβε διάγνωση ινομυωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πώς η αρτηριακή πίεση των γυναικών άλλαζε με την πάροδο του χρόνου και είδαν ότι όταν ανέβηκε, αυξήθηκαν και οι πιθανότητες να εμφανίσουν ινομυώματα της μήτρας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν μια γυναίκα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν το γνωρίζει ή δεν λαμβάνει βοήθεια για αυτό, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει ινομυώματα στη μήτρα της. Αλλά εάν λαμβάνει θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση, οι πιθανότητές της να εμφανίσει ινομυώματα είναι μικρότερες.

Όταν οι γυναίκες έπαιρναν ορισμένα φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυώματα, τα οποία είναι αυξήσεις στη μήτρα. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ακριβής σχέση της αρτηριακής πίεσης με τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων δεν είναι σαφής, αλλά «αν η συσχέτιση είναι αιτιολογική, η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων στις γυναίκες για τις οποίες ενδείκνυνται, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την πρόληψη της ανάπτυξης ινομυωμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υψηλού κινδύνου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: govastiletto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης