Απεργία των λιμενεργατών στην Πορτογαλία

Απεργία των λιμενεργατών στην Πορτογαλία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012, 22:11

Η απεργία των λιμενεργατών παρέλυσε σήμερα τα μεγαλύτερα λιμάνια της Πορτογαλίας. Η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και επηρέασε κυρίως τα λιμάνια της Λισσαβώνας, Αβέιρου, το Φιγκέιρα ντα Φος, το Σετούμπαλ και το Σίνες.

Οι λιμενεργάτες διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και να ενθαρρύνει την εκ περιτροπής εργασία. Αυτά τα μέτρα έχουν κυρίως στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της εργασίας στα πορτογαλικά λιμάνια σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κυρίως από την Ισπανία.

«Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει άνεργους το 50% των εργαζόμενων στα λιμάνια και να βρει αντικαταστάτες χωρίς κανένα προσόν», δήλωσε ο Βίτορ Ντίας αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας στο πρακτορείο Lusa επισημαίνοντας ότι εκπρόσωποι των Γάλλων και των Ισπανών λιμενεργατών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους Πορτογάλους συναδέλφους τους.

Η απελευθέρωση των συνθηκών εργασίας στα λιμάνια γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της πορτογαλικής κυβέρνησης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Η Πορτογαλία έλαβε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα δέχθηκε να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, το οποίο όμως επιδείνωσε την ύφεση και αύξησε την ανεργία που έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στο επίπεδο ρεκόρ του 15%.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012, 22:11


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα