«Να λέμε και δόξα τω θεώ» …Είναι τα λόγια στελέχους της ελληνικής ακτοπλοΐας η οποία αποχαιρέτησε την θερινή τουριστική περίοδο με τους μικρότερους δυνατούς τριγμούς από την οικονομική ύφεση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μετακινηθεί ακτοπλοϊκώς σχεδόν 14 εκατομμύρια επιβάτες, περισσότεροι από τα 13.700.000, το 2014.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα δρομολόγια που θα πραγματοποιήσει συνολικά το 2015 ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος θα αγγίξουν τις 40.000 έναντι 39.500 την περσινή χρονιά.
Το πρώτο εξάμηνο τους έτους, με την τιμή του πετρελαίου, που αποτελεί το 55%-60% του λειτουργικού κόστους ενός επιβατηγού πλοίου, να ακολουθεί πτωτική πορεία, οι εταιρείες του κλάδου αναθάρρησαν αφού όλα έδειχναν ότι το 2015 θα έκλεινε με καλύτερα αποτελέσματα.
Όμως το δημοψήφισμα του Ιουλίου και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τα λεγόμενα capital controls, οδήγησαν στην καρδιά του καλοκαιριού σε μείωση του μεταφορικού έργου κατά 15% με σχεδόν 5% λιγότερα δρομολόγια συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Η εικόνα άρχισε να καλυτερεύει τον Αύγουστο ο οποίος, όπως και ο Σεπτέμβριος, κινήθηκαν στα ίδια με πέρσι επίπεδα.
Η αποχώρηση της ΝΕΛ από το προσκήνιο, με την HSW και την Blue Star Ferries να αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό της στα δρομολόγια, είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν με λιγότερα πλοία ίδιος αριθμός επιβατών με πέρσι.
Τη γενικότερη εικόνα της συγκρατημένης αισιοδοξίας συμπληρώνει δύο ακόμη στοιχεία. Το φθηνό καύσιμο αλλά και η αναδιάρθρωση δανείων που πέτυχαν οι εταιρείες και αναμένεται να οδηγήσουν σε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα στο τέλος του χρόνου.
Παρ’ όλα αυτά η άγνοια για το τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον στην ελληνική οικονομία δεν αφήνει κανέναν από τον κλάδο της ελληνικής ακτοπλοΐας να δηλώσει δημόσια την όποια αισιοδοξία του:
«Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες θυσίες των ακτοπλοϊκών εταιριών που έγιναν με την κατανόηση και υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων όπως κράτος, τράπεζες και χρήστες απέφεραν καρπούς και ήμασταν όλοι αισιόδοξοι ότι τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 θα τα ακολουθούσαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τη χρονιά που διανύουμε. Δυστυχώς όμως είτε η κόπωση από τα πρωτοφανή μέτρα εξορθολογισμού της οικονομίας μας, είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας, οδήγησαν τις εξελίξεις σε νέα μονοπάτια που είναι ανεξερεύνητα, άγνωστα και σκοτεινά» επισημαίνουν κύκλοι του κλάδου.
Newmoney.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης