Στην 17η θέση παγκοσμίως ως προς τις τουριστικές αφίξεις και στην 19η ως προς τις τουριστικές εισπράξεις κατετάγη η Ελλάδα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του 2011 από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Από τις ανταγωνίστριες στον τουρισμό χώρες της Μεσογείου, την υψηλότερη θέση κατέλαβε η Ισπανία (2η στις εισπράξεις και 4η στις αφίξεις παγκοσμίως), ενώ η Τουρκία, που έφτασε πέρυσι τις 29 εκατ. αφίξεις, κατετάγη στην 6η θέση παγκοσμίως στις αφίξεις και στη 12η ως προς τις εισπράξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με περίπου 16,4 εκατ. αφίξεις και 10,5 δισ. ευρώ εισπράξεις το 2011, η Ελλάδα κατέχει το 3,3% της ευρωπαϊκής αγοράς τουρισμού και το 1,7% της παγκόσμιας αγοράς, εισφέροντας το 16,5% του ΑΕΠ. Ο αριθμός των απασχολούμενων στην ευρύτερη τουριστική δραστηριότητα έχει υπολογισθεί για πέρυσι στους 758.300. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη υπολογίσθηκε στα 639 ευρώ, 0,2% χαμηλότερη από το 2010.

Το 45,3% του συνόλου των αφίξεων στη χώρα πέρυσι προήλθε από 5 αγορές και ειδικότερα: το 13,6% από τη Γερμανία (όταν το 2000 το μερίδιό τους ανέρχονταν στο 19,4% του συνόλου). το 10,7% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 8,3% από τα Σκόπια (πάνω από 1,3 εκατομμύρια αφίξεις Σκοπιανών καταγράφηκαν πέρυσι-προφανώς μετράνε και οι ημερήσιες επισκέψεις), το 7% από τη Γαλλία και το 5,7% από την Ιταλία.

Η εποχικότητα, εξάλλου, παραμένει διαχρονικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού το 54% των αφίξεων πραγματοποιείται το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης, όπως γράφει η Ημερησία,  είναι ότι το 66% των τουριστών ήρθε μεμονωμένα και περίπου το 34% με οργανωμένα ταξίδια. Οι διανυκτερεύσεις, τέλος, των αλλοδαπών τουριστών προσέγγισαν τα 151 εκατομμύρια, με καλύτερη χρονιά την τελευταία 7ετία το 2006 όταν οι διανυκτερεύσεις υπερέβησαν τα 162 εκατομμύρια.

Δεδομένες οι απώλειες στις αφίξεις και τα έσοδα

Απόγνωση και κατήφεια επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων της περιφέρειας και όχι μόνο, για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς.

Όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και μέλος του ΞΕΕ Σπύρος Γαλιατσάτος «ξενοδόχος που πέρυσι “είδε” το ξενοδοχείο του γεμάτο, εφέτος με πολύ μεγάλη δυσκολία θα φτάσει την πληρότητά του στο 50%». Με δεδομένο αυτό το γεγονός, αλλά και τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου (πλέον τα περισσότερα ξενοδοχεία άνοιξαν τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο) η βιωσιμότητά τους αγγίζει το κόκκινο. Μάλιστα εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση δεν θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα και οι απώλειες σε αφίξεις και έσοδα για την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Υπογραμμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Συγκεκριμένα η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Κρήτη εμφανίζουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική καταγράφουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30% και η Κως κινείται με μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%.

Την ίδια στιγμή δυο γερμανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Γερμανίας, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν αυτό που και οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς έχουν διαπιστώσει από την έναρξη της τουριστικής χρονιάς εφέτος. Συγκεκριμένα τόσο η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, και ο τουριστικός όμιλος Rewe τονίζουν σε ανακοινώσεις τους ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα κινούνται με πτώση που αγγίζει το 30% σε σχέση με πέρυσι.

Με στοιχεία από την Ημερησία και express

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης