Βρέθηκα για 24 ώρες στη Θεσσαλονίκη και διαπίστωσα για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική νεολαία διαθέτει ήθος και αποτελεί παράδειγμα για μίμηση για τους υπόλοιπους νέους της Ευρώπης.
Εκλεκτός φίλος υποβλήθηκε πρόσφατα σε μεταμόσχευση σε δημόσιο νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας και με τη σύζυγο μου τον επισκεφθήκαμε. Άκουσα τα καλύτερα όχι μόνον από τους οικείους του, αλλά και από άλλους συγγενείς μεταμοσχευθέντων,  για την αυταπάρνηση και τον ζήλο των ειδικευόμενων γιατρών του συγκεκριμένου νοσοκομείου που δίνουν ακόμα και τη ψυχή τους, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις των νοσοκομείων, για να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών. Με τη βοήθεια των καθηγητών τους, οι νέοι ειδικευόμενοι είναι κυριολεκτικά δίπλα στους ασθενείς ημέρα και νύχτα, με την εφημερία τους να διαρκεί ίσως και 36 ώρες!.. Ρεπό, πλέον, δεν υπάρχουν όπως παλιά  για τους νέους, αφού οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Έτσι όλοι, σχεδόν, οι ειδικευόμενοι έχουν κάνει …πρώτο σπίτι τους τα νοσοκομεία, στα οποία υπηρετούν.
Η δεύτερη έκπληξη, για το ποιόν της νεολαίας μας, περιήλθε αργά το βράδυ όταν σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης χάσαμε το κινητό μας τηλέφωνο, το οποίο περιείχε σημαντικά τηλέφωνα αλλά και φωτογραφίες. Δεν πέρασε ούτε μία ώρα από την απώλεια του κινητού, όταν χτύπησε το δεύτερο κινητό μας. «Είμαι η Λένα, βρίσκομαι στην πλατεία Αριστοτέλους και μόλις βρήκα ένα κινητό σας!» ακούστηκε από την άλλη άκρη της γραμμής. Σε διάστημα λίγων λεπτών πήραμε από τη νεαρή Λένα – γύρω στα 25 η ηλικία της – το τηλέφωνο μας την ευχαριστήσαμε για την ευγενική της χειρονομία και έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προσέγγιση για την πράξη της, να τηλεφωνήσει και να περιμένει να μας παραδώσει τη συσκευή. « Έκανα αυτό ακριβώς που θα ήθελα να κάνουν και σε εμένα., αν βρισκόμουν σε παρόμοια κατάσταση! Δηλαδή να μου έδιναν το τηλέφωνό μου!» μας είπε με τα μάτια της να λάμπουν από χαρά.
Λόγια κοπέλας που δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι έχει αρχές και ήθος. Λόγια της νεολαίας μας που δείχνουν σε …μεγαλοσχήμονες ότι η αξιοπρέπεια δεν αποκτάται με χρήματα. Λόγια που δείχνουν ότι αν έκαναν και οι πολιτικοί μας ότι οι περισσότεροι από εμάς, τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλύτερα για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους μας… Τόσο απλά!..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης