Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτου με τίτλο «Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες», ανακοινώνει τα εξής:
Ιδιαίτερη έκπληξη και αιφνιδιασμό προκάλεσαν στον εμπορικό κόσμο οι βασικές κατευθύνσεις του νέου κώδικα δεοντολογίας της αγοράς, καθώς σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με όλα όσα είχαν συμφωνηθεί στην εκτεταμένη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και των ενώσεων καταναλωτών με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και είχαν αποτυπωθεί στο αρχικό σχέδιο του Υπουργείου.
Θεωρούμε, ότι η σχετική υπουργική απόφαση τελικά εξυπηρετεί στενά επιχειρηματικά συμφέροντα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στις μικρέςκαι μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί σύγχυση ή και παραπλανά τον καταναλωτή.
Οι όροι λειτουργίας των καταστημάτων «stock και outlet», το ηλεκτρονικό μητρώο προσφορών, προωθητικών ενεργειών και καταγγελιών, ο περιορισμός των εκπτωτικών περιόδων, η συγκρότηση ειδικής επιτροπής παρακολούθησης παραπλανητικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η χρήση της «τιμής γνωριμίας», η καθιέρωση μοναδικής τιμής για 20 μέρες πριν την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων, είναι ορισμένες από τις αλλαγές που ενώ περιλαμβάνονταν στο συμφωνημένο πλέγμα των ρυθμίσεων, δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν.
Ζητούμε την ανάκληση της απόφασης με σκοπό την διαμόρφωση ενός δίκαιου και σύγχρονου κώδικα δεοντολογίας, που θα αφορά την αγορά στο σύνολό της και θα συμφωνεί με τις βελτιωτικές αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί κι ήταν αποτέλεσμα του διαλόγου των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης