Ξανά προκαλεί η Τουρκία

Ξανά προκαλεί η Τουρκία

Η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε μια ακόμα προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα τη δημοσίευσε  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της. Συγκεκριμένα λοιπόν δημοσίευσε την απόφαση περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Γεγονός που προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, που υπογραμμίζει  ότι  οι αποφάσεις αυτές αντιβαίνουν στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας.

«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά», προσθέτει και όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις της Άγκυρας περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 22:16


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα