ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ο Πειραιάς και τα Νησιά μένουν χωρίς Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται με λειτουργικό τρόπο οι ανάγκες.

            -Η «καρδιά», το ιστορικό εμπορικό κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα με συνέπεια την παραπέρα υποβάθμιση, απαξίωση και τον μαρασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

            -Ο ελληνικός λαός επιβαρύνεται με επιπλέον 1.525.000 ευρώ το χρόνο και συνολικά 2.658.000 ευρώ ετησίως, σκανδαλώδες δώρο του ΤΑΙΠΕΔ στην «επενδυτική» εταιρεία «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» στην οποία εκποιείται το κτήριο του Δημοσίου στην οδό Θηβών.

————————-

 

 

Σύσσωμη η κοινωνία του Πειραιά και των νησιών έχει ξεσηκωθεί για να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση μεταφοράς των δικαστηρίων έξω από την πόλη, στην οδό Θηβών, σε περιοχή του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη που κατά γενική αξιολόγηση δεν θα εξυπηρετεί – αντίθετα θα ταλαιπωρεί – χιλιάδες πολίτες και λειτουργούς της δικαιοσύνης καθημερινά και δεν θα υποβοηθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής του ευρύτερου Πειραιά με δεδομένο ότι δεν υφίστανται οι αναγκαίες για αυτό προϋποθέσεις. Αντίθετα, η επιλογή αυτή με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό το ιστορικό εμπορικό κέντρο του Πειραιά και την ελάχιστη απομένουσα ικμάδα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας φορέας εκπροσώπησης της πειραϊκής κοινωνίας που να μην αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό το σχέδιο. Ενδεικτικά έχουν δηλώσει την διαφωνία τους :

 

-Ο Δήμαρχος Πειραιά (παρά την ισορροπιστική τακτική που ακολουθεί για να μην συγκρουστεί ανοικτά με την φιλική σε αυτόν Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό) και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά

 

-Οι Δημοτικές Αρχές των νησιών του Αργοσαρωνικού

 

-Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Εμπορικός Σύλλογος και πολλές άλλες επαγγελματικές Ενώσεις, όπως και το Άτυπο Συμβούλιο της πόλης με 48 από τους 52 φορείς που συμμετέχουν σε αυτό.

 

-Ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά.

 

– Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με πρόσφατη απόφασή της η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία

 

– Η «Επιτροπή Αγώνα κατά της μεταστέγασης των δικαστηρίων στη Νίκαια – Ρέντη και εγκατάστασης των δικαστηρίων σε νέα κτήρια εντός της πόλης του Πειραιά»

 

-Η πλειοψηφία των βουλευτών Α’ Πειραιά, των Κομμάτων, των Δημοτικών Παρατάξεων και των Κινήσεων Πολιτών του Πειραιά.

 

Οι πάντες βέβαια στον Πειραιά γνωρίζουν και ομόθυμα αποδέχονται ότι η σημερινή κτιριακή υποδομή των δικαστηρίων της πόλης είναι άθλια και απαράδεκτη, εγκυμονούσα μάλιστα σοβαρούς κινδύνους. Επί πολλά χρόνια όμως σοβαρές προσπάθειες επίλυσης αυτού του ζητήματος έπεσαν στο κενό, εξαιτίας κυρίως πολλαπλών παρεμβάσεων υπονόμευσης από οργανωμένα ιδιοτελή συμφέροντα τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και της υποταγής των κυβερνήσεων σε αυτά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις άριστων λύσεων που θα μπορούσαν να είχαν ευοδωθεί και τορπιλίστηκαν  με ακραία αντικοινωνική ιδιοτέλεια σε βάρος του Πειραιά, ήταν το παλαιό εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς (ιδιοκτησίας ΕΟΦ) στο οποίο με Νόμο το Ελληνικό Δημόσιο είχε αποφασίσει την εγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά (ν. 3226/2004 ΦΕΚ 24/4/2004) ή το παλαιό εργοστάσιο Ρετσίνα (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας).

 

Όμως, η επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει ο Πειραιάς σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο αντίστοιχο με την ιστορία και το δυναμισμό της πόλης, δε μπορεί να προσφερθεί ως άλλοθι για το σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει το κτήριο της παλαιάς καπναποθήκης ΚΕΡΑΝΗ στην οδό Θηβών στην εταιρεία «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» δίνοντάς της ως εγγυημένο δώρο του κράτους την άμεση ενοικίασή του για την εγκατάσταση των Δικαστηρίων έναντι 2.658.000 ΕΥΡΩ ετησίως ! Η σκανδαλώδης υποκρισία Κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ είναι προφανής, αν και όχι πρωτοφανής. Γιατί μέχρι σήμερα το κόστος στέγασης όλων των Δικαστηρίων και υπηρεσιών δικαιοσύνης Πειραιά δεν ξεπερνά το ποσό των 1.133.040 ΕΥΡΩ ετησίως. Επομένως, ο ελληνικός λαός θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό των 1.525.000 ΕΥΡΩ ετησίως, ενώ υποτίθεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκποιήσεις προωθούνται για να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος !

 

Την ίδια στιγμή τέλος, επίσης οι πάντες στον Πειραιά γνωρίζουν ότι η πόλη διαθέτει μεγάλο αριθμό «στοιχειωμένων» αναξιοποίητων δημόσιων κτηρίων, π.χ. πρώην Ράλλειος, Πύργος, κτίρια ΧΡΩΠΕΙ κ.α., που δεκαετίες τώρα εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους αφήνονται να καταρρεύσουν.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1.      Έχουν υπολογίσει την τεράστια ζημία που θα προκαλέσουν στο ευρύτερο ιστορικό εμπορικό κέντρο του Πειραιά και ταυτόχρονα την τεράστια ταλαιπωρία και επιβάρυνση όλων των καθ΄οιονδήποτε τρόπο εμπλεκομένων με τις υπηρεσίες λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης; Έχουν σκεφτεί τις συνέπειες για τους νησιώτες από τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, το Αγκίστρι, τα Μέθανα, την Τροιζηνία, τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες;

2.      Πως δικαιολογούν την σπατάλη 1.525.000 ευρώ ως επιπλέον ετήσιο κόστος στέγασης των υπηρεσιών δικαιοσύνης στον Πειραιά, χάριν των συμφερόντων μιας ισχυρής ιδιωτικής επιχείρησης εκμετάλλευσης ακινήτων, η οποία έναντι φημολογούμενου ποσού 14 εκατ. ΕΥΡΩ αποκτά ένα ακίνητο του δημοσίου με εξασφαλισμένο μίσθωμα 2.658.000 ΕΥΡΩ ετησίως το οποίο δεσμεύεται να καταβάλει το ελληνικό κράτος για 20 τουλάχιστον χρόνια; Είναι ή όχι αυτή μια σύμβαση σκανδαλώδους εύνοιας προς ιδιώτες επιχειρηματίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Γνωρίζουν μάλιστα ότι αυτή η χαριστική σύμβαση άνοιξε ήδη το δρόμο για την εξαγορά της κατ΄επίφαση ελληνικής επιχείρησης «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» από πανίσχυρο διεθνές fund, με συνέπεια την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία χωρίς δημόσιο σχέδιο συμβατό με τις κοινωνικές ανάγκες και χωρίς καμία περιβαλλοντική εγγύηση;

3.      Έχουν εκπονηθεί οι απολύτως υποχρεωτικές από το νόμο και αναγκαίες μελέτες (πολεοδομική, χωροταξική, κυκλοφοριακή, συγκοινωνιακή, κυρίως περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α2 αλλά και οικονομοτεχνική) με βάση τις οποίες οφείλει μια ευνομούμενη Πολιτεία να τεκμηριώνει την επιλογή μεταφοράς των Δικαστηρίων Πειραιά, έξω από την πόλη, στην οδό Θηβών, σε περιοχή που δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μιας τέτοιας χρήσης; Γνωρίζουν πως σχεδιάζονται και οργανώνονται οι πόλεις σε μια σύγχρονη Δημοκρατία; Αν δεν γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν πριν από κάθε απόφαση να διαβουλευτούν με τους κατοίκους, τους εργαζομένους και τους χρήστες των υπηρεσιών της πόλης, μέσω των εκπροσώπων τους και των φορέων τους;

4.      Θα κατανοήσουν επιτέλους τις υποχρεώσεις τους να απεμπλακούν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους προς την Τρόικα, να εγκαταλείψουν τέτοιες ακραίες καταστροφικές νεοφιλελεύθερες επιλογές, να ακυρώσουν τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και – επί του προκειμένου – να ανακαλέσουν την απόφαση μεταφοράς των Δικαστηρίων Πειραιά στην οδό Θηβών; Θα ενεργοποιηθούν τέλος κάποτε με υπεύθυνο και ρεαλιστικό τρόπο για ένα σοβαρό σχεδιασμό ρύθμισης του τεράστιου και επείγοντος ζητήματος εγκατάστασης με επαρκείς σύγχρονους και ανθρώπινους όρους της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στον Πειραιά;

5.      Θα επιμείνουν να αγνοούν το πάνδημο ΟΧΙ του πειραϊκού λαού και του λαού των νησιών;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Θοδωρής Δρίτσας

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης