Ο StephenHawkins, ο ElonMusk, και ο BillGates έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι. – ArtificialIntelligence), η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει τις δυνατότητες και τον έλεγχο του ανθρώπου.

Ο JeromeGlenn, πρόεδρος του The Millennium Project, με τη σειρά του προειδοποιεί ότι «η εξελίξεις στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα συνταράξουν τη φύση της εργασίας, και ακολούθως την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα απαιτηθεί σοβαρή στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, σε διαφορετική περίπτωση η ανεργία στον πλανήτη αναμένεται να φτάσει το 50%.» Προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι μελλοντικές προκλήσεις και να διαπιστωθούν οι στρατηγικές επιλογές για την ανθρωπότητα, το παγκόσμιο δίκτυο του Millennium Project, με τη συμμετοχή του Ελληνικού κόμβου, πραγματοποίησε έρευνα για τον «Κόσμο το 2050» και κατέληξε σε 3 πιθανά σενάρια που περιγράφουν πτυχές από τρεις εξίσου πιθανές εκδοχές του μέλλοντος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Σενάρια είναι μία πολύ γνωστή και καλά τεκμηριωμένη μέθοδος για την κατανόηση των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων, καθώς επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τάξη στο περίπλοκο περιβάλλον του μέλλοντος και να μετατρέψουμε τις προβλέψεις για το Μέλλον σε Στρατηγική Σκέψη. Οι μελλοντικές εξελίξεις για έναν τομέα ή μια επιχείρηση προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπόψη τόσος τις συγκεκριμένες και σχετικά βέβαιες εξελίξεις και τάσεις, καθώς επίσης τις τάσεις ή εξελίξεις που ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Η χρησιμότητα των σεναρίων δεν αφορά στην πρόβλεψη του Μέλλοντος, αλλά αποτελούν μια μέθοδος για να κατανοηθούν οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την διαμόρφωση μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος των τριών σεναρίων του The Millennium Project:

· Σενάριο 1: It’s Complicated – A Mixed Bag

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο αυτό περιγράφει ένα μέλλον, το οποίο προκύπτει από την εξέλιξη των τάσεων που παρατηρούνται σήμερα, αλλά εξελίσσονται πλέον με απίστευτη ταχύτητα. Το περιβάλλον το 2050 διαμορφώνεται από ένα μίγμα τυχαίων αποφάσεων, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, και χαρακτηρίζεται από άτακτη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, και υψηλή ανεργία ελλείψει μακροπρόθεσμων στρατηγικών από της κυβερνήσεις. Επίσης, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι αντικρουόμενα, ενώ μεγάλες πολυεθνικές έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερες από τις εθνικές κυβερνήσεις.Τέλος, η καθημερινότητα είναι σε μεγάλο βαθμό εικονική και τρισδιάστατη.

· Σενάριο 2: Political/Economic Turmoil – 2050 (Future Despair)

Οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στις επιπτώσεις της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΓΤΝ). Όλα ξεκίνησαν το 2030 όπου η απουσία στρατηγικών οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας στο 33% και κατέληξε στις μεγάλες πολιτικές αναταραχές του 2050.Η κοινωνική πόλωση και τα πολιτικά αδιέξοδα μεγάλωσαν, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια τάξη καταρρέει υπό ένα μίγμα διακυβέρνησης από έθνη-κράτη, τεράστιες πολυεθνικές, τοπικούς πολέμαρχους, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα.

· Σενάριο 3: If Humans Were Free – The Self-Actualizing Economy

Οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης, με επιτυχημένες στρατηγικές, εισάγοντας σταδιακά πρωτοβουλίες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και προωθώντας την αυτοαπασχόληση. Καλλιτέχνες, σταρ των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και της βιομηχανίας του θεάματος, βοήθησαν στην σταδιακή διαμόρφωση μιας νέας επικρατούσας αντίληψης, η οποία απορρίπτει την ιδέα της απασχόλησης και στηρίζει την νέα τάση της αυτό-ενεργοποίησης. Ο στόχος είναι η ατομική πνευματική βελτίωση, η απόκτηση γνώσης, το θετικό αποτύπωμα του ατόμου στην κοινωνία. Μόλις 1δις είναι ο αριθμός των ανέργων, ενώ 3 δις είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Στα πλαίσια της έρευνας, ο Ελληνικός Κόμβος του Millennium Project, σε συνεργασία με τοΕργαστήριο Φημονόη (PhemonoeLab), τη Μονάδα Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης(ResilientThessaloniki), και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, διοργανώνουν το Ελληνικό εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η παρουσίαση των τριών σεναρίων, η συζήτηση των επιπτώσεων τους για την Ελλάδα, και την Θεσσαλονίκη, και η αναζήτηση πολιτικών που θα εγγυηθούν ένα βιώσιμο μέλλον.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την εξαιρετική υποστήριξη της DRAXIS. Η DRAXIS, ιδρύθηκε το 2000 στη Θεσσαλονίκη, και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος και της πληροφορικής.

Το The Millennium Project είναι μια Παγκόσμια Δεξαμενή Σκέψης για το μέλλον, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Μιχάλης Ναλμπάντης, Μέλος ΣΕΒΕ – Στρατηγιστής ανάπτυξης επιχειρήσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης