Παρά τις σύγχρονες τεχνολογίες και την ιδιαίτερη προσοχή που δίνουν οι εταιρείες στην ασφάλεια των αυτοκινήτων ώστε να μην μπορούν να κλαπούν, οι διαρρήκτες έχουν βρει τον τρόπο να ανοίγουν ακόμα και τα πιο ακριβά μοντέλα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με έρευνα τριών επιστημόνων, το πρόγραμμα ασφάλειας «Megamos Crypto» το οποίο χρησιμοποιείται στα πλέον πολυτελή αυτοκίνητα, όπως αυτά των Bentley, Porsche, Lamborghini και Audi, έχει ένα κενό ασφαλείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι «επαγγελματίες» κλέφτες, ανοίγοντας εύκολα και γρήγορα κάθε μοντέλο.
Το «Megamos Crypto» είναι ουσιαστικά ένας αλγόριθμος που ελέγχει την αυθεντικότητα των κλειδιών και δεν επιτρέπει ούτε την αντιγραφή τους, αλλά ούτε και την είσοδο άλλου κλειδιού στην ειδική εσοχή κάθε αυτοκινήτου. Αυτό το σύστημα υποτίθεται δεν «σπάει» από κανέναν παρά μόνο από την ίδια εταιρεία, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν είναι και τόσο ασφαλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τόσο ένα επιστημονικό περιοδικό στην Αγγλία, όσο και στην εφημερίδα ««Guardian», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του VW Group. Ο γερμανικός όμιλος προσέφυγε στο δικαστήριο απαιτώντας την άμεση ανάκληση του δημοσιεύματος – κάτι που πέτυχε – καθώς ισχυρίστηκε ότι δίνει «τροφή» στους κλέφτες. Το θέμα βέβαια έχει πάρει ήδη διαστάσεις και πλέον οι εταιρείες πρέπει να βρουν ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ασφάλεια των αυτοκινήτων και ειδικά των πολυτελών.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης