Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

     


Η Alfa Romeo είναι μία μάρκα την οποία θα χαρακτήριζα αρκετά παρεξηγημένη. Ιδρύθηκε το 1907 και 107 χρόνια μετά συνεχίζει ακάθεκτη να προσφέρει αυτό το κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχει παγκοσμίως. Με έδρα την Ιταλία καταφέρνει να συνδυάζει το ντιζάιν και την οδηγική απόλαυση. Για κάποιους είναι μία μάρκα που τα αυτοκίνητά της παρουσιάζουν προβλήματα, για κάποιους άλλους απλά τρόπος ζωής.

Η ιστορία της Alfa Romeo ξεκινά από πολύ παλιά...

Οι σχεδιαστές σκέφτονται το μέλλον
Ξεκινώντας από την σχεδίαση, δεν χρειάζεται να αναλύσουμε και πολύ το θέμα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όταν οι σχεδιαστές της Alfa Romeo έχουν έμπνευση (σχεδόν πάντα δηλαδή) έχουν το προτέρημα να σκέφτονται 10 χρόνια μετά. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέποντας στο δρόμο μία Alfa, ακόμακ αι παλαιά, έχεις την αίσθηση ότι είναι καινούργια…

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των προβλημάτων που φημολογείται ότι έχουν τα αυτοκίνητα της ιταλικής φίρμας. Και αυτό διότι από προσωπική πείρα και ακολουθώντας ρητά το βιβλίο των service χρειάστηκε μόνο να προχωρήσω σε αλλαγή μπαταρίας. Προφανώς οι αντίπαλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να πολεμήσουν αυτό που δεν μπορούν να φτάσουν. Στο θέμα πάντως του service, καλό θα ήταν να το τηρείτε αν φυσικά θέλετε να έχετε ένα αυτοκίνητο χωρίς προβλήματα και σε κατάσταση πάντοτε καινούργια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγική απόλαυση..
Το σημείο όμως μία Alfa Romeo σε… φτιάχνει είναι στο οδηγικό κομμάτι. Δεν θα αναφερθώ σε παλαιότερες Alfa αλλά στις σύγχρονες. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής σαφώς και οι καινούργιεςAlfa Romeo 33 1.7 16V
έχουν αλλάξει συγκριτικά με αυτές του παρελθόντος. Αν και προσωπικά θα ήθελα να έχω στην κατοχή μου μία 33 με τον κινητήρα των 1.7 λίτρων, νομίζω πως και μία σπορτίβ, MiTo απλά δεν θα με χάλαγε… Δε ξέρω αν μπορώ να το αποτυπώσω με λόγια αλλά όποιος καθίσει στην θέση του οδηγού και βρεθεί μπροστά από το σήμα που απεικονίζει τον ερυθρό σταυρό και την ασπίδα με το ερπετό σίγουρα θα αλλάξει διάθεση. Αυτομάτως σου δίνεται η αίσθηση ότι οδηγείς κάτι διαφορετικό και αυτό το αντιλαμβάνεσαι καλύπτοντας χιλιόμετρα κυρίως εκτός πόλης. Θα πρότεινα την διαδρομή Αθήνα – Κόρινθος από την παλαιά εθνική οδό ή το Θεσσαλονίκη – Ουρανούπολη (από Σταυρό) για να καταλάβετε τι είναι αυτό το κάτι διαφορετικό που σου προσφέρουν οι Ιταλοί…

Ένα με τον οδηγό
Σημαντικό ρόλο σε μία Alfa παίζει το τιμόνι που καταλαβαίνεις ότι έχει φτιαχτεί για να απολαμβάνεις την οδήγηση. Οι επιδόσεις και το γκάζι που… προσαρμόζονται ιδίως στα τελευταία μοντέλα με το σύστημα DNA είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Όπως θα διαπιστώσετε (όσοι έχετε μία Alfa ή μπορείτε να βρείτε μία για να την οδηγήσετε) το αμάξι στρίβει, υπακούει και περνά όλη αυτή η απόλαυση στον οδηγό.

Πίσω από το τιμόνι μίας Alfa...Σίγουρα, η Alfa Romeo δεν είναι ένα απλό κουτί που φτιάχτηκε από σίδερα και διάφορα μέταλλα. Είναι κάτι που απλά συμπληρώνει το ΕΓΩ του ιδιοκτήτη του. Ρίξτε μία ματιά γύρω σας και θα διαπιστώσετε ότι οι κάτοχοι των Alfa Romeo είναι κάπως πιο ψαγμένοι.

Δεν ξέρω αν στα αρνητικά μπορεί να προστεθεί η… μεταπωλητική αξία της κάθε Alfa Romeo. Σίγουρα η αξία πέφτει αλλά ως δια μαγείας όσοι αγοράζουν μία Alfa θέλουν και πάλι να αποκτήσουν μία Alfa. Αυτό και μόνο λέει πολλά και κάνει την μάρκα τόσο ξεχωριστή.

Το super car της Alfa Romeo είναι η 4C....

Όταν κάθεσαι σε μία σύγχρονη Alfa Romeo βλέπεις αυτή την εικόνα...

Το απίστευτο SZ κατασκευάστηκε πριν από 20+ χρόνια σε μόλις 284 μονάδες...

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης