«Βραχυκύκλωμα» διαπιστώνεται στην διαδικασία διεξαγωγής νέας συνόδου για το Κυπριακό. Και αυτό, επειδή η στάση και η συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί δεν άφησε άλλα περιθώρια στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρά να τερματίσει την παρούσα προσπάθεια για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Άιντα θα μεταβεί τώρα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επί των εξελίξεων. Η Λευκωσία βρίσκεται πλέον σε αναμονή των επόμενων κινήσεων που θα καθοριστούν από τον Αντόνιο Γκουτέρες, στη βάση και των όσων θα καταγράψει ο κ. Άιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμά πάντως ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα αποδώσει την πραγματικότητα και το πώς η όλη προσπάθεια οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής στάσης.

Ο κ. Άιντα ευθύς μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε σε σύσκεψη τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που βρίσκονται στην Κύπρο, τους οποίους και ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για την άρνηση του Μ. Ακιντζί να δεχθεί την πρόταση του για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τον ενημέρωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης ήταν αρνητικός και για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε έναν προς έναν στους ισχυρισμούς που πρόβαλε νωρίτερα χθες ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρώντας να του επιρρίψει ευθύνες για το αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στον κ. Ακιντζί πως είναι αυτός που απέφευγε τη μεθοδολογία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, απαντώντας έτσι και στα όσα ο κατοχικός ηγέτης υποστηρίζει κατηγορώντας τον Πρόεδρο.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Τη Δευτέρα ο κ. Άιντα θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά. Από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα Άιντα για συνάντηση στην Άγκυρα. Σε επίπεδο κομμάτων ο ΔΗΣΥ στηρίζει τις θέσεις Αναστασιάδη, ενώ το ΑΚΕΛ τονίζει πως τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τα όσα προέβλεπε.

Άγκυρα: Σύνοδος χωρίς όρους

Να διεξαχθεί η νέα σύνοδος για το Κυπριακό χωρίς όρους επιθυμεί η Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως οι όροι του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει ότι «ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού, (που είναι σε εξέλιξη με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και νέα σύνοδος) συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε – έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές».

Προστίθεται ότι «με δήλωσή του που έκανε χθες ο Eιδικός Σύμβουλος ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις».

Διακρίνεται καθαρά πως η Τουρκία υποστηρίζει τις απόψεις που εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί στις 23 και 26 Μαΐου: «Η Τουρκία συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Ακιντζί. Οι όροι που έθεσε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της ‘διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους’ και ‘να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα’ που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δήλωσή του, “προσδοκεί όπως διασφαλιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους στην οποία να τηρηθεί η μεθοδολογία της συζήτησης όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αντίληψης της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και όπως προβλέπει η πρώτη Σύνοδος αλλά δεν εφαρμόστηκε”.

Η στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι πλήρης και θα συνεχίσει να εργάζεται με αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Σλοβακία έπειτα από συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του.

Πληροφορίες από: philenews και ΚΥΠΕ
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης