Το κυπριακό, ο ρόλος της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, η οικονομία, και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Τουσκ έφθασε στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης μετά από περιοδεία σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 11.00 το πρωί ο κ. Τουσκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θ’ ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 12.30 θα προβούν σε δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου θα έχει ανεπίσημη συνάντηση, νωρίς το απόγευμα, με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Ο κ. Τουσκ συζήτησε, ήδη, τις εξελίξεις στο κυπριακό στην Άγκυρα με τον Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα συμφώνησαν όπως οι διαπραγματεύσεις επικεντρωθούν περισσότερο στο αποτέλεσμα για τον τερματισμό της κρίσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη – Τουσκ θα βρεθούν και θέματα ενέργειας, καθώς η Ευρώπη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσόγειου, τα οποία θα μπορούσαν να την καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη.

Εκτενώς αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος, που μπορούν να διαδραματίσουν οι Βρυξέλλες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για αναβίωση της στάσιμης ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό και για ώθηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς.

Δεν αποκλείεται να καθοριστεί και η ημερομηνία για χωριστές επισκέψεις στις Βρυξέλλες του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς για να ενημερώσουν τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ για τις
θέσεις τους στο Μεσανατολικό.

Ιδιαίτερη εκτίμηση για την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου οι κύριοι Νετανιάχου και Αμπάς να προσκληθούν χωριστά για να προσφωνήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζουν το Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης, με δηλώσεις των Πρέσβεών τους στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επίσκεψης στην Κύπρο του Ντόναλντ Τουσκ.

Η συζήτηση επί της πρωτοβουλίας του Προέδρου Αναστασιάδη αναμένεται να συνεχιστεί και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης