Tι θα γίνει με τους μικρο-ομολογιούχους;

Όσον αφορά το ζήτημα των μικρο-ομολογιούχων αποταμιευτών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανειλημμένως ζήταγε από τα πολιτικά κόμματα και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να σταματήσουν να μιλάνε για το θέμα αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε πολλές φορές μιλήσει για τις απαραίτητες σιωπές. Δυστυχώς δεν το άκουγαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάπως έτσι πήρε ευρωπαϊκές διαστάσεις το ζήτημα των μικρο-ομολογιούχων. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα: Είναι σαφές ότι αδικούνται οι μικρο-ομολογιούχοι διότι είναι αποταμιευτές και όχι επενδυτές. Δεν θα έπρεπε να περιληφθούν. Μας ανάγκασαν όμως οι εταίροι μας, το ΔΝΤ και η Τρόικα να μπουν οι μικρο-ομολογιούχοι. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Υπάρχουν 11.000 περίπου μικρο-ομολογιούχοι, για να αποζημιωθούν οι 9.000 απ’ αυτούς απαιτούνται μόλις 300 εκατομμύρια. Συνεπώς δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι θεσμικό, είναι πολίτικό. Είναι ο νομικός φόβος που έχουν οι εταίροι μας.

Οι μικρο-ομολογιούχοι της Γερμανίας και της Ολλανδίας που έχουν και ελληνικά ομόλογα στράφηκαν δικαστικά κατά των κυβερνήσεων εκεί και ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν. Υπάρχουν επίσης και τα Hedge Funds. Έτσι το Eurogroup κατέληξε στην απόφαση να μην εξαιρεθεί, να μην αποζημιωθεί κανείς
Το θέμα θα τεθεί στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει πει στα αρμόδια όργανα συγκεκριμένους τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε λίγες εβδομάδες ακόμα. Βέβαια όλο αυτό θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup την επομένη των εκλογών. Μια απόφαση που θα λάβει ο ελληνικός λαός.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τις διοικήσεις των τριών μεγαλύτερων ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ και μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του είπαν πως θα αποκατασταθούν οι απώλειες με τα λεφτά που πήρανε από τα 30 δισεκατομμύρια του περιβόητου PSI, ώστε να είναι ξανά ισχυρά τα ταμεία από πλευράς χαρτοφυλακίων τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Με τον τρόπο που υποδείχθηκε στα ταμεία αποκτούν και πάλι ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν .Αν υπάρξει κενό θα καλυφθεί μέσα από τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας. Ούτως ή άλλως καλύπτονται με επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Το χαρτοφυλάκιο τους ήταν 26 δις, κάθε χρόνο παίρνουν 13 δις επιχορήγηση, σε δυο χρόνια καλύπτεται όλο το χαρτοφυλάκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης