Στα… μαλακά πέφτει ο Μάκης Ψωμιάδης με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο αθωώνει έξι από τους 11 κατηγορουμένους για τους στημένους αγώνες λόγω αμφιβολιών και απαλλάσσει τον προφυλακισμένο πρώην μεγαλοπαράγοντα και επιχειρηματία από τις περισσότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστές έκριναν πως δεν διηύθυνε, ούτε ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε παράνομο στοίχημα, αλλά ούτε και προέβαινε σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αθώος κρίθηκε και ο γιος του Σταύρος, καθώς και άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί του.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους πέντε, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως για παράνομο στοίχημα κρίθηκε ένοχος μόνο ο Κώστας Ριαβόγλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η απόφαση των δικαστών έχει ως εξής:

Μάκης Ψωμιάδης: αθώος για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομο στοίχημα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ένοχος για απόπειρα εκβίασης κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και δωροδοκία και δωροληψία για τρεις ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ποινή:
Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση. Σημειώνεται ότι από αυτήν αφαιρείται ο χρόνος κράτησης σε Ελλάδα και Σκόπια. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5€ την ημέρα. Χρηματική ποινή 35.000 ευρώ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Στ. Ψωμιάδης: αθώος για όλα

Ιωάννης Παπακώστας (προπονητής):
αθώος για όλα λόγω αμφιβολιών

Κων. Ριαβόγλου: ένοχος για δωροδοκία – δωροληψία και παράνομο στοιχηματισμό

Ποινή: Τέσσερα χρόνια κι έξι μήνες φυλάκιση. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5€ την ημέρα. Χρηματική ποινή 40.000€. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Θωμάς Μητρόπουλος (πρώην πρόεδρος Αιγάλεω-Ηλυσιακού): ένοχος για κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία σε μια σειρά από αγώνες

Ποινή: Τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 30.000€. Η ποινή φυλάκισης είναι εξαγοράσιμη προς 5€ την ημέρα. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Γιώργος Χριστοβασίλης: αθώος λόγω αμφιβολιών

Βαγγέλης Αγγελής: αθώος λόγω αμφιβολιών

Δ. Κοτούλας (πρόεδρος Καρδίτσας): ένοχος για δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος ενός αγώνα

Ποινή: Δύο χρόνια με τριετή αναστολή.

Περ. Αμανατίδης (διαιτητής):
ένοχος για δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος

Ποινή: Δύο χρόνια με τριετή αναστολή.

Δημητρίου: αθώος λόγω αμφιβολιών

Γιώργος Χαβενετίδης: αθώος λόγω αμφιβολιών

Η εισαγγελική εισήγηση

Στην αγόρευσή της, πάντως, η εισαγγελέας της έδρας Βιργινία Σακελλαροπούλου είχε ζητήσει την απαλλαγή του Μάκη Ψωμιάδη για τις περισσότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μη αποδεχόμενη την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, στοιχημάτιζε παράνομα και ξέπλενε μαύρο χρήμα. Βέβαια, η εισαγγελική λειτουργός δεν παρέλειψε να πει πως «ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι σκοτεινός και βασιλεύει η σιωπή», αναφερόμενη προφανώς στους μάρτυρες που παρέλασαν από το ακροατήριο και των οποίων ουσιαστικά οι καταθέσεις ήταν απαλλακτικές για τους περισσότερους κατηγορουμένους.

Με την εισήγησή της προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγεί από τις περισσότερες κατηγορίες ο προσωρινά κρατούμενος Μάκης Ψωμιάδης και να αθωωθεί για όλες τις πράξεις που του αποδίδονται ο γιος του Σταύρος. Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση ακόμη τριών εκ των συνολικά έντεκα κατηγορουμένων και συγκεκριμένα του πράκτορα του ΟΠΑΠ Δ. Δημητρίου, του αυτοκινητιστή Γ. Χαβενετίδη και του ποδοσφαιρικού παράγοντα Ευαγγ. Αγγελή.

Ειδικότερα, η εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε την αθώωση του Μάκη Ψωμιάδη για την κατηγορία της ένταξης, διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, τη μετατροπή της κακουργηματικής εκβίασης σε κακουργηματική απόπειρα εκβίασης, καθώς και την απαλλαγή για παράνομο στοίχημα και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αντίθετα, πρότεινε την ενοχή του για δωροδοκία – δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος τεσσάρων αγώνων.

Για τον πρώην προπονητή Καβάλας Γ. Παπακώστα ζήτησε ενοχή για δωροδοκία-δωροληψία σε τέσσερις αγώνες και αθώωση για δωροδοκία σχετικά με αλλοίωση αποτελέσματος σε έναν αγώνα, για εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό.

Για τον Κ. Ριαβόγλου πρότεινε ενοχή για δωροδοκία-δωροληψία, για αλλοίωση τριών αγώνων, αθώωση για δωροδοκία-δωροληψία για έναν αγώνα και ενοχή για παράνομο στοιχηματισμό, ύψους 130.000 ευρώ, υπέρ του Αγρ. Αστέρα.

Για τον Θ. Μητρόπουλο εισηγήθηκε την ενοχή του για δωροδοκία σχετικά με τρεις αγώνες και την αθώωσή του για δωροδοκία σχετικά με έναν αγώνα καθώς και για παράνομο στοιχηματισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης