Πρωινές ώρες της 3-10-2015, από Αστυνομικούς της «Ομάδας ΘΗΣΕΑΣ», συνελήφθη στην περιοχή του κέντρου Αθηνών ένας 34χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, έπειτα από καταγγελία μεταναστών ότι τους κρατούσε δια της βίας στο διαμέρισμά του, προκειμένου να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά.

Το ανωτέρω περιστατικό έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος και έδωσε εντολή σε Αστυνομικό Διευθυντή της Δ/νσης Αστυνομίας Αθηνών για άμεση εξέταση της καταγγελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που διενήργησε προανάκριση, σχηματίσθηκε σε βάρος του δικογραφία για παράβαση του άρθ. 322 Π.Κ. «Αρπαγή», άρθ. 29 παρ. 5 του Ν.4251/2014 «Διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα», άρθ. 30 παρ. 1 του Ν.4251/2014 «Παροχή καταλύματος σε πολίτη τρίτης χώρας για απόκρυψη», παράβαση του άρθ. 29 παρ. 7 του Ν.4251/2014 «Παράνομη κατοχή εγγράφου άλλου προσώπου», σε συνδυασμό με άρθ. 13, 45, 92, 94, 98 Π.Κ. «Κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, εκ κερδοσκοπίας από κοινού».

Κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία, είναι άλλοι τέσσερις υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας υπήκοος Αιγύπτου, για τις επιπρόσθετες παραβάσεις των άρθ. 394 Π.Κ. «Αποδοχή προϊόντων εγκλήματος» και του Ν.3691/2008 «Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα αναφέρεται:

Οι τέσσερις υπήκοοι Αφγανιστάν που κατήγγειλαν την αρπαγή, ένας 27χρονος, ένας 19χρονος, ένας 18χρονος και ένας 28χρονος, έφτασαν στην Αθήνα από τη Μυτιλήνη έχοντας ταξιδέψει μέσω Τουρκίας και Ιράν. Ο 34χρονος δράστης, τους συνάντησε στην Πλατεία Βικτωρίας όπου αναζητούσε καθημερινά μετανάστες, προκειμένου να τους παράσχει προσωρινό κατάλυμα στην οικία του, ενώ μέσω των επαφών του με τους συγκατηγορούμενούς του, προσφερόταν να διευκολύνει την έξοδο των μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, είτε οδικώς μέσω Σκοπίων, είτε αεροπορικώς, με χρήση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Όταν οι μετανάστες βρέθηκαν στην οικία του στο κέντρο της Αθήνας, ο 34χρονος απαίτησε να του πληρώσουν 10 ευρώ ανά ώρα, ειδάλλως δεν θα τους επέτρεπε να φύγουν, ενώ για να πετύχει το σκοπό του, μαζί με συνεργό του, μεταχειρίστηκαν απειλές και χρήση βίας. Κάτω από την πίεση και το φόβο, οι μετανάστες πλήρωσαν τον 34χρονο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Αμέσως μετά, προσέτρεξαν στους αστυνομικούς της «Ομάδας ΘΗΣΕΑΣ» που περιπολούσαν στη γύρω περιοχή και κατήγγειλαν την αρπαγή, με αποτέλεσμα μετά από έρευνες στη γύρω περιοχή, να εντοπιστεί ο 34χρονος και να
συλληφθεί.

Στο Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που ανέλαβε την προανάκριση, εντόπισε την οικία του 34χρονου, όπου κατά τη διενέργεια έρευνας παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, εντοπίστηκαν και ελευθερώθηκαν άλλοι 34 μετανάστες από το Αφγανιστάν που βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα, εκ των οποίων πέντε γυναίκες και 12 ανήλικα παιδιά.

Στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– το χρηματικό ποσό των 1.720 ευρώ,
– δύο τηλεφωνικές συσκευές,
– ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτήρια ΚΣΕΛ (προς Ευζώνους),
– ένα υπηρεσιακό σημείωμα της Τπ/νσης Ασφ. Φίου, τρίτου προσώπου,
– μία κάρτα ασύλου Γερμανικών αρχών, τρίτου προσώπου,
– αυτοσχέδιες επαγγελματικές κάρτες, που διαφήμιζαν τις «υπηρεσίες» των κατηγορουμένων, προκειμένου να διευκολύνουν τη διακίνηση των μεταναστών.

Στην τηλεφωνική συσκευή του 34χρονου, υπήρχε πλήθος αποθηκευμένων φωτογραφιών από κλεμμένα δελτία ταυτότητας Βουλγαρίας, τα οποία θα διέθετε έναντι χρηματικής αμοιβής σε μετανάστες που προσομοίαζαν στους νόμιμους κατόχους.

Επίσης, στην ίδια συσκευή, βρέθηκαν φωτογραφίες νεκρών μεταναστών (μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά), που είχαν ξεβραστεί σε παραλίες έπειτα από ναυάγια.

Από την περαιτέρω έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι ο 34χρονος και οι πέντε συνεργοί του, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται, αποκόμιζαν διάφορα χρηματικά ποσά από τους μετανάστες, παρέχοντάς τους διάφορες «υπηρεσίες», όπως:

– Παροχή καταλύματος στην Αθήνα και απόκρυψή τους,
– Πώληση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, για να ταξιδέψουν αεροπορικώς,
– Έκδοση εισιτηρίων για ΚΣΕΛ και τουριστικά λεωφορεία, με προορισμό τους Ευζώνους, έναντι επιπρόσθετης χρηματικής αμοιβής,
– Μεταφορά χρημάτων μέσω του συστήματος «HAWALLA» (μεταφορά χρηματικών ποσών εκτός τραπεζικού συστήματος, διαδικασία που έχουν υιοθετήσει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και συντελεί στην ασφαλή διακίνηση των εσόδων που αποκομίζονται από τη λαθροδιακίνηση).

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε χτες ενώπιον του κου. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης