Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις οι αποσκοπούν εάν όχι να «εξαφανίσουν» τουλάχιστον να «ελαχιστοποιήσουν» τις αρρυθμίες που παρουσιάζονται στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αφορούν τις αποφυλακίσεις –λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης- προχωράει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηγεσία του υπουργείου έχει «θορυβηθεί» από την κωλυσιεργία των δικαστικών διερευνήσεων μείζονος σημασίας υποθέσεων που έχει ως αποτέλεσμα υπόδικοι για βαρύτατα και κοινωνικά απαξιωτικά αδικήματα να αφήνονται ελεύθεροι προτού δικαστούν.

Οι δυο υποθέσεις οι οποίες επανέφεραν το πρόβλημα της ταχείας απονομής δικαιοσύνης στο προσκήνιο και λειτούργησαν ως «ελατήριο» προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου να κρίνει αναγκαία τη λήψη νομοθετικών μέτρων, ήταν εκείνες του «ανήλικου» Αφγανού ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Θανάση Λαζανά στην Πάτρα, τον περασμένο Μάιο, αλλά και το «φιάσκο» αποφυλάκισης με τον ομογενή από το Καζακστάν ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία των δυο ειδικών φρουρών στου Ρέντη, τον Μάρτιο του 2011.

Σε καμία από τις δυο περιπτώσεις οι δίκες δεν πρόλαβαν να προσδιοριστούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Ο μεν Αφγανός «απέδρασε» από τον ξενώνα φιλοξενίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου όπου είχε μεταφερθεί μετά την παρέλευση της εξάμηνης κράτησής του, ο δε κατηγορούμενος για την υπόθεση των ειδικών φρουρών αφέθηκε λόγω «αμέλειας» ελεύθερος προτού καν συμπληρωθούν οι 18 μήνες κράτησης. Ακόμη όμως και εάν δεν είχε συμβεί το συγκεκριμένο, αδικαιολόγητο, λάθος η δίκη του δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 8 Νοεμβρίου οπότε και συμπληρώθηκε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυο ανακριτές και προσδιορισμός «εξπρές»   

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr αλλά όπως ανακοίνωσε και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Καραγκούνης, το υπουργείο αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες και προετοιμάζει διατάξεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την εκδίκαση των υποθέσεων εντός των νόμιμων προθεσμιών.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κακουργήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα τα οποία τελέσθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης είτε από μεμονωμένα πρόσωπα και ενέχουν το στοιχείο της μεγάλης απαξίας και έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη, υπαγόμενα στην αρμοδιότητα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα υπάγονται στις διατάξεις επιτάχυνσης του Νόμου 4022 με χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος κατά την κρίση του Εισαγγελέα Εφετών.

Παράλληλα προβλέπεται ότι στις σημαντικές και δύσκολες υποθέσεις θα ορίζονται δύο ανακριτές, ενώ ο ορισμός της δικασίμου θα γίνεται εντός 40 ημερών από τη διαβίβαση της δικογραφίας στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μάλιστα κατά την επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών θα γίνεται υποχρεωτική μνεία για την τήρηση των προθεσμιών τέτοιων υποθέσεων.

Επιστημονικός έλεγχος για τη διακρίβωση της ηλικίας

Από το ρεπορτάζ όμως προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας προκειμένου μέσω test DNA να εντοπίζεται η ακριβής ηλικία των κατηγορουμένων. Στελέχη του υπουργείου σε επικοινωνία τους με τη zougla χαρακτήρισαν επιβεβλημένη τη συγκεκριμένη κίνηση καθώς αρκετοί αλλοδαποί κατηγορούμενοι, με νοθευμένα ή ανύπαρκτα έγγραφα, δηλώνουν ψευδή ηλικία και παρουσιάζονται ως ανήλικοι προκειμένου να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης