Υπό δοκιμασία τίθεται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης ζητούν να παρίσταται δικαστικός λειτουργός στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ, από όπου αναμένεται να εξεταστούν οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, η εξέταση των επίμαχων μαρτύρων είναι πολύ σημαντική και η παρουσία ενός ή και των δύο αναπληρωματικών δικαστικών από την παρούσα σύνθεση κατά την διάρκεια της κατάθεσης τους, αποτελεί την συνέχεια του φυσικού δικαστή.

«Πώς θα γνωρίζουμε εάν ο μάρτυρας έχει στα χέρια του την προανακριτική του κατάθεση και την συμβουλεύεται; Ή εάν θα βρίσκεται δίπλα του κάποιος προανακριτικός υπάλληλος που ήταν μαζί του όταν κατέθετε στην προδικασία;» είπαν.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, εκτός από την απόκρυψη των στοιχείων των μαρτύρων, θα καταθέτουν σύμφωνα με τον νόμο και με αλλοιωμένη φωνή. Συνεπώς, μπορεί τη θέση τους να πάρει οποιοσδήποτε.
Οι συνήγοροι διερωτώνται εξάλλου πώς θα γνωρίζουν ποιος θα εξετάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ακόμη δικηγόρος των κατηγορουμένων, κατέθεσε ότι σε δικαστήριο στην Πάτρα, προστατευόμενος μάρτυρας εξετάστηκε με την εικόνα του να μεταδίδεται στο δικαστήριο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιπλέον, η συνήγορος του βουλευτή Στ. Μπούκουρα, ζήτησε και την παρουσία δικηγόρων στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ.

Στην πρόταση της η εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε να παρασταθεί δικαστής από την παρούσα σύνθεση κατά την διάρκεια της κατάθεσης, χωρίς όμως την μετάδοση εικόνας, αφού ο μάρτυρας έχει την ιδιότητα του προστατευόμενου.

Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε την απόφαση του και διέκοψε την συνεδρίαση του για την 1η Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης