Ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, εκτιμά η έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Μάλιστα, το 2013 μόνο άλλες περιπτώσεις κακοποίησης όπως η παραμέληση έκαναν άλμα κατά 54%.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας 5ετίας έχει ενισχύσει σημαντικά το φαινόμενο, καθώς από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές προκύπτει ότι η οικονομική δυσπραγία, η υπεραπασχόληση και η ανεργία των γονέων, οι συναισθηματικές τους δυσκολίες, το «κλείσιμο» στον εαυτό τους, το διαζύγιο και οι νέες μορφές οικογένειας που προκύπτουν καθώς και η ενίσχυση των συμπεριφορών βίας -λόγω φόβου, ανεργίας, θυμού και έκρηξης των ρατσιστικών συμπεριφορών- συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών παιδικής και εφηβικής κακοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, κατά 54% αυξήθηκε μόνο σε ένα χρόνο (από το 2012 στο 2013) ο αριθμός περιπτώσεων παραμέλησης, που είναι και η συχνότερη μορφή κακοποίησης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 35% των περιπτώσεων παραμέλησης οφείλεται στη μητέρα και 17% στον πατέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης