Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, απηύθυνε με δηλώσεις του την Κυριακή στη «δημοκρατική» από την Ρόδο, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες, μετά την μετάβασή του στο Άγιο Όρος για τις γιορτές του Πάσχα, ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Μερκούρης Αγγελιάδης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της σοβαρής εμπλοκής στην επένδυση που προγραμματίζει για την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου, μετά την αλλοπρόσαλλη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά να κηρύξει την περιοχή αρχαιολογικό χώρο.

«Δεν υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδόθηκε. Δεν στηρίζεται πουθενά. Εγώ δεν είμαι ο Λάτσης, που θέλει να αξιοποιήσει το Ελληνικό, ούτε η Fraport, που θέλει τα αεροδρόμια. Είμαι ένας μετανάστης από τα Δωδεκάνησα, που θέλει να επενδύσει στον τόπο του, έχοντας έτοιμο ένα masterplan για την επένδυση του Γκολφ Αφάντου, προϋπολογισμού δαπάνης 400 εκατ. ευρώ περίπου. Δεν πρόκειται για ένα έργο, που έχει ως σκοπό να συναγωνιστεί τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Ρόδου, δεν είναι μια επένδυση all inclusive, που ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα δέσμευε τους επισκέπτες του Γκολφ εντός των εγκαταστάσεων, που θέλουμε να αναγείρουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Πρόκειται για μια επένδυση, που απευθύνεται σε τουρίστες υψηλών βαλαντίων, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα τονώσουν συνολικά την τοπική αγορά. Πρόκειται εξάλλου για τουρίστες, που δεν θα έλθουν στο νησί της Ρόδου για να παίξουν γκόλφ τον μήνα Αύγουστο, με την ζέστη, αλλά ολόκληρο το χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί.

»Αν αναθεωρηθούν τα σχέδια για την αξιοποίηση του Γκόλφ και με φωνάξουν για να υπογράψω, δεν θα το κάνω.

»Δεν δέχομαι για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ να περιμένω τους αρχαιολόγους με το σκουπάκι. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξοδέψει ήδη περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ σε μελέτες, να έχουμε καταβάλει μια εγγυητική ύψους δύο εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα να μας λένε ότι το ακίνητο το οποίο βγάλαμε στο διαγωνισμό είναι αρχαιολογικός χώρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Αν δεν ρυθμιστεί το όλο θέμα εγώ θα ζητήσω να μου επιστραφεί η εγγυητική επιστολή και θα προσφύγω στα δικαστήρια με αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο επενδυτής δεν είναι βλάκας και θα πάρει ό,τι του δώσουν. Δεν σηκώνει εμπλοκή με την αρχαιολογία σε μια τέτοια επένδυση» δήλωσε ο κ. Αγγελιάδης.

Επεσήμανε ακόμη ότι από το έτος 1993 μαζί με ακόμη δύο ομογενείς είχαν απευθύνει επιστολή στον Καραμανλή εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη επένδυση και συγκεκριμένα για την μίσθωση του Γκόλφ Αφάντου.

«Δεν μας δόθηκε απάντηση τότε χωρίς να ξέρουμε μάλιστα τον λόγο. Ανάλογα αιτήματα είχαμε κάνει και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Ο καιρός πέρασε και πριν από δύο χρόνια, ενώ πέρασα από την Ρόδο από την Ιερουσαλήμ, όπου είχα μεταβεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνάντησα τον κ. Κώστα Βρούχο, ο οποίος με ενημέρωσε για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ανέθεσα στον κ. Βρούχο και στον κ. Τάσο Ατσίδη να μελετήσουν τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και τη συνέχεια την ξέρετε.

»Η προσφορά μας για το Βόρειο τμήμα του οικοπέδου ήταν κατά 10 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από εκείνη της δεύτερης εταιρείας. Και η προσφορά μας για το Νότιο Τμήμα ήταν αρχικώς μεγαλύτερη αλλά υπήρχε όρος που προέβλεπε ότι αν η διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων είναι της τάξεως του 5% τότε θα πρέπει να υποβάλλουν νέες βελτιωμένες. Αφού διαπιστώσαμε ότι η προσφορά ήταν από τον κ. Νικολαϊδη και την ΤUI αποφασίσαμε να απέχουμε, αναγνωρίζοντας ότι η συνύπαρξή μας στην περιοχή μόνο καλό θα έκανε συνολικά στις επενδύσεις μας», τόνισε ο κ. Αγγελιάδης.

Αναφέρθηκε επίσης και στο εξής τραγελαφικό:

«Η Αρχαία Ολυμπία έχει συνολικό εμβαδόν 300 στρεμμάτων και η δόμηση πέριξ αυτής δεν περιορίζεται. Στη Ρόδο 10.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικός χώρος λόγω της ύπαρξης 200 στρεμμάτων χώρου που είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός στο Ερημόκαστρο μετά την αναθεώρηση που έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ο επιχειρηματίας κ. Νικολής Νικολαϊδης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για το ίδιο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τον κ. Αγγελιάδη.

Ο κ. Αγγελιάδης, μίλησε για το ίδιο θέμα την Κυριακή και στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», με τον εκδότη της οποίας τον συνδέει προσωπική φιλία.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε πως «αυτοί έχουν προβλήματα, από ό,τι μαθαίνω, στο ίδιο τους το κόμμα… Εγώ ξέρω πως όταν δεν με συμφέρει δεν αγοράζω. Σε μία τέτοια περίπτωση παίρνω την εγγυητική επιστολή πίσω και τα εκατομμύρια εξόδων που έχω κάνει τα διεκδικώ από το ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για το θέμα που προέκυψε με έχουν καλέσει ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και άλλοι… να μιλήσω. Φεύγω για το Αγιον Ορος και επιστρέφω για Πάσχα στη Ρόδο. Αλλά τους είπα ότι ‘εγώ δεν είμαι Λάτσης, ούτε αεροδρόμια έχω. Είμαι ένας απλός μετανάστης που ήρθα να επενδύσω στον τόπο μου’. Δεν είμαι βλάκας όμως. Οταν θα πάρουν ένα κομμάτι για αρχαιολογικό, άλλο για κάτι άλλο, τι θα μείνει;

»Θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου και να δώσω δουλειές, αλλά όχι σε βάρος μου… Οπότε με αναγκάζουν να τους πω ‘πάρτε το και φτιάχτε το εσείς, δεν το θέλω. Αν τελικά αυτή είναι η εξέλιξη, ποιος Ελληνοαμερικανός θα έρθει να επενδύσει;. Μου ‘παν να πάμε να μιλήσουμε στον υπουργό και τους απάντησα ‘δεν πάω πουθενά’. Ηρθα με τα λεφτά μου να επενδύσω και δεν θα παρακαλάω; Θέλω το αρχικό συμβόλαιο. Αν το αλλάξουν δεν το παίρνω… Είναι απλό. Θα χαθεί μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ… Είμαι 74 χρόνων δεν θα περιμένω για πολύ ακόμη».

Πηγή:www.dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης