Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές χώρες από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Γερμανίας, καθώς εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά επικίνδυνα μελάνια για τατουάζ, υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνες ουσίες και άλλα επικίνδυνα χημικά.

Στο alert που απέστειλε η Γερμανία πριν από λίγες ημέρες σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κάνει λόγο για δύο προϊόντα, μελάνια για τατουάζ. Το ένα εξ αυτών είναι το μάρκας Black TM με το όνομα Intenze Japaneze Black Sumi με κωδικό προϊόντος 841283 ref. no :220212D17001 και ημερομηνία λήξης 4/3/2017. Ο αριθμός της παρτίδας του προϊόντος είναι ΒΚ72ΙΜΧ40.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προϊόν περιγράφεται συσκευασμένο σε μαύρο πλαστικό μπουκάλι και η χώρα προέλευσής του είναι άγνωστη. Το συγκεκριμένο προϊόν ενέχει χημικό κίνδυνο, καθώς περιέχει σε μεγάλη ποσότητα (60,1 ppm) πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH).

Τo δεύτερο προϊόν φέρει το όνομα Eternal ink και αριθμό μοντέλου MHD 01/15 Αρ. Παρτίδας/barcode #E39,Lot #024.

Πρόκειται για πλαστικό μπουκάλι με ακροφύσιο και περιέχει φθορίζον πράσινο μελάνι για τατουάζ με παχύρρευστη υφή και οσμή… αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως χώρα προέλευσης αναγράφονται οι ΗΠΑ. Το προϊόν καταγράφεται ως το πιο επικίνδυνο του είδους, καθώς έπειτα από αναλύσεις βρέθηκε να περιέχει αρωματική αμίνη οτολουιδίνη (120 mg/kg), ουσία η οποία είναι καρκινογόνος.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πραγματοποιεί μπαράζ ελέγχων ιδιαίτερα στα καταστήματα της οδού Αθηνάς και πέριξ, όπου διάφορα κινεζικά καταστήματα πωλούν αυτά ή παρόμοια προϊόντα.

Για το θέμα υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς τατουάζ συνήθως κάνουν νέοι άνθρωποι, ενώ επιπροσθέτως τα τατουάζ μένουν μόνιμα στο σώμα και η βλάβη που μπορεί να προξενήσουν τα συγκεκριμένα μελάνια είναι διαρκής…

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης