Γιατροί, μηχανικοί και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. «Αφυδατώνεται» επιστημονικά η Μαγνησία.

Το αφιλόξενο εργασιακά περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διώχνει στο εξωτερικό νέους επιστήμονες, που αναζητούν σε… άλλη γη κι άλλα μέρη, αν όχι καλύτερες οικονομικές απολαβές, τουλάχιστον σταθερές και ένα σταθερό εργασιακό τοπίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013, μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη κι ως έτος επιστημονικής αιμορραγίας για το νομό, καθώς εκτιμάται ότι μέσα σε αυτό, δεκάδες ήταν οι επιστήμονες που εγκατέλειψαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το κύμα φυγής υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού, κάλυψε τον αριθμό των μεταναστών των δύο προηγούμενων ετών και αναμένεται να ενταθεί περισσότερο μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, που για αρκετούς αποτελεί κομβική χρονιά.

Γιατροί και μηχανικοί κρατούν τα «σκήπτρα» της μετανάστευσης από τη Μαγνησία, ενώ σημαντική είναι η τάση που παρατηρείται και από πλευράς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στοιχεία να κάνουν λόγο ότι ακόμη και απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης επιλέγουν σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να το συνδυάσουν με εργασία, μετά τις μηδενικές προσλήψεις μέσα στο 2013 δασκάλων στα δημόσια σχολεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνε για ειδικότητα και μένουν…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ), Νίκο Χαυτούρα, το 60% των νέων γιατρών, μεταναστεύει στις σκανδιναβικές χώρες.

Νέοι επιστήμονες όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, δεν μένουν στην περιοχή για να κάνουν την ειδικότητά τους. Φεύγουν για Σουηδία, Νορβηγία και Γερμανία, παίρνουν ειδικότητα και μένουν εκεί να εργαστούν και να προσφέρουν.

Ακόμη και ειδικοί γιατροί, με καριέρα, έρχεται η ώρα που «τα βροντάνε» και φεύγουν, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται ότι μαζί τους θα μεταναστεύσει ολόκληρη η οικογένεια.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που υπηρετούσε στη χειρουργική κλινική στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και ο οποίος μετά από πολυετή καριέρα, έβαλε τη ζωή του σε μια βαλίτσα και έφυγε στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει μέλλον. Ιδίως οι νέοι γιατροί στερούνται κάθε ελπίδας. Έτσι, συνδυάζουν την ειδικότητα με την επαγγελματική αποκατάσταση και φεύγουν σε χώρες της Ευρώπης. Ακόμη όμως πλέον και ειδικοί γιατροί που επιζητούν μια ήσυχη και καλύτερης ποιότητας επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, συγκαταλέγονται σε όσους παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσουν», τόνισε ο κ. Χαυτούρας.

Ανοιγοκλείνουν ιατρεία

Η μετανάστευση δεν σταματά στο δημόσιο τομέα. Γιατροί του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία, ανοίγουν και κλείνουν ιατρεία και φεύγουν για το εξωτερικό.

Οπως επισημαίνει ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ματθαίος Δραμητινός, τουλάχιστον έξι ιατρεία άνοιξαν, δούλεψαν ένα χρόνο και στη συνέχεια οι γιατροί, κλείδωσαν λουκέτα και πήραν εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς τις Σκανδιναβικές χώρες.

Επιπλέον έξι γιατροί, μόλις μέσα στο Δεκέμβριο, αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό. «Το περιβάλλον είναι αφιλόξενο. Όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα, για νέους και παλιούς επιστήμονες», σημειώνει ο κ. Δραμητινός.

Δίνει όμως μία ακόμη διάσταση, αυτή της εσωτερικής… μετανάστευσης. Πολλοί γενικοί γιατροί – παθολόγοι, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν βιώσιμα τα ιατρεία τους, τα μεταφέρουν στην περιφέρεια της Μαγνησίας. «Τα χωριά από το Πήλιο μέχρι τον Αλμυρό, έχουν γεμίσει νέα ιατρεία με γιατρούς πολλών ειδικοτήτων», αναφέρει ο κ. Δραμητινός.

Διπλάσιοι οι μηχανικοί

Διπλάσιος σε σχέση με το 2012 και το 2011 είναι ο αριθμός των πολιτικών μηχανικών που στράφηκαν στις αγορές του εξωτερικού, αναζητώντας βήμα εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας, Κ. Καραγιάννη, το 2013, 25 μηχανικοί μετανάστευσαν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, ακόμη και στην Αφρική για να βρουν εργασία, χωρίς θεαματικές απολαβές, αλλά σε ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011, δέκα ήταν οι μετανάστες μηχανικοί και ισάριθμοι το 2012. Η τάση φυγής αναμένεται να ενισχυθεί, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη. «Το 2014 είναι κομβική χρονιά. Μέσα στο έτος θα κριθεί αν θα κρεμάσουμε τα πτυχία μας. Μόνη παρηγοριά του κλάδου είναι τα δημόσια έργα. Εάν δεν παρουσιαστεί ανάκαμψη στην οικοδομή, τα μισά γραφεία θα κλείσουν», ανέφερε ο ίδιος.

Νέοι επιστήμονες

Στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές «διώχνει» η οικονομική κρίση και τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Νέοι με όνειρα για καριέρα, επιλέγουν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού, κυρίως της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, προκειμένου να διεκδικήσουν παράλληλα και μια θέση εργασίας στο αντικείμενό τους, που δύσκολα εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να βρουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η στροφή στο εξωτερικό δεν αφορά μόνο αποφοίτους της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι ανατροπές στο δημόσιο τομέα και οι με το… σταγονόμετρο προσλήψεις εκπαιδευτικών, έχουν αναγκάσει ακόμη και τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων να στρέφονται προς ξένες αγορές.

Η κίνηση στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ενημερωθούν για τη δυνατότητα μεταπτυχιακών στο εξωτερικό ήταν φέτος πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Και μπορεί ο αριθμός των δέκα αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, να φαντάζει μικρός, εάν συγκριθεί όμως με τα μηδενικά αιτήματα προηγούμενων ετών για σπουδές εκτός τειχών, δείχνει μία τάση.

Την τάση «φυγής» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό καταγράφουν τέλος και προγράμματα Erasmus για νέους επιχειρηματίες, που αποκτούν τεχνογνωσία σε επιχειρήσεις άλλων χωρών της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Εφ. Ταχυδρόμος (Ελένη Χάνου)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης