Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρμόδια για τις υποκλοπές και πως σε κάθε περίπτωση δεν της έχει ζητηθεί σε θεσμικό επίπεδο να παρέμβει.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ (γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, εφημερίδες, κλπ) καθώς και ερωτήματα δημοσιογράφων που τέθηκαν στην ΑΔΑΕ αναφορικά με παρακολουθήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η Αρχή επιθυμεί να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

1. Η ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, έχει αρμοδιότητα μόνο σε ότι αφορά στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που διεξάγονται στο εσωτερικό της χώρας. 

2. Σε ότι αφορά στις διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών στην Ελλάδα και τα μέσα που χρησιμοποιούν, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διενεργήσει ελέγχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Πρόσφατη καταγγελία ή αίτημα ελέγχου που να σχετίζεται με τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα, η ΑΔΑΕ δεν έχει δεχθεί.

4. Τα ζητήματα, που έχουν ανακύψει αναφορικά με παράνομες παρακολουθήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών οι οποίες άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων, ανάγονται στην αρμοδιότητα κυβερνήσεων, καθώς και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, τα αρμόδια όργανα έχουν επιληφθεί για την αντιμετώπιση τους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης