Στις 17 Αυγούστου του 1896, η 44χρονη Bridget Driscol ήταν το πρώτο θύμα τροχαίου ατυχήματος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Bridget Driscol χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα, του οποίου ο οδηγός, έτρεχε με την «ιλιγγιώδη» ταχύτητα των 13 χλμ ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ήταν 6,4 χλμ. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι «το συγκεκριμένο είδος ατυχήματος δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί».

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τραυματιών σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνοί από ό,τι παγκοσμίως. Έχουμε 2.000 θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (που γιορτάζεται στις 11 Δεκέμβρη) και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της οδικής ασφάλειας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται παιδιά, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (www.hrt.org.gr) διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα το Παιδί και τα Τροχαία Ατυχήματα.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης ενώ την ημερίδα προλόγισε η κα Έλενα Μαχά, τμηματάρχης Α’ Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Μαχά αναφέθηκε στον ρόλο και τη λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και τόνισε ότι είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

Η Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, είπε η κα Μαχά και πρόσθεσε ότι με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κα Μαχά επισήμανε ότι η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δασκάλου της, διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρη Βουρβαχάκη που έχασε την περασμένη εβδομάδα τη ζωή του σε τροχαίο στο Ηράκλειο.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Αστερίου, Προϊστάμενος Τμήματος Τροχαίων Ατυχημάτων (Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης), αναφέρθηκε στα τροχαία ατυχήματα στο νομό Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2012 και τόνισε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων ενώ όσον αφορά στην ηλικία των θυμάτων δεν υπήρξαν απώλειες σε παιδιά μέχρι 12 ετών.

Ο κ. Αστερίου δήλωσε ότι ένα από τα μοιραία λάθη που μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός παιδιού σε τροχαίο είναι όταν το παιδί βρίσκεται στην αγκαλιά ενός ενήλικα, όπως είπε χαρακτηριστικά το 90% των επιβατών που κρατούσαν παιδιά αγκαλιά σώθηκαν με κόστος τη ζωή του παιδιού. Ο ίδιος επισήμανε ότι πάντα τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σε κατάλληλο παιδικό καθισματάκι και να γίνεται σωστή χρήση της ζώνης.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευρυπίδης Πραντσούδης, Παιδοχειρουργός, Διευθ. Παιδ. Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μίλησε για τις κακώσεις που προκαλούνται στα παιδιά σε τροχαία ατυχήματα, επισημαίνοντας ότι το 85% των περιπτώσεων αφορά κλειστές κακώσεις δηλαδή δεν φέρουν εξωτερικά τραύματα και χρειάζεται περαιτέρω ιατρική εξέταση.

Στην ημερίδα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα» του δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη με θέμα τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, ενώ μίλησαν επίσης ο Γεώργιος Τσιτσιλέγκας, Εκπαιδευτής PreHospital Trauma Life Support (PHTLS), η κα Κυριακή Πασχαλίδου, Υπεύθυνη Παραρτήματος Β.Ελλάδος του Πανελληνίου Συλλόγου Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανήλικων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και ο Βάιος Πολυχρονίδης, εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η κα Πασχαλίδου είπε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020, εάν εξακολουθήσει η υφιστάμενη τάση, ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών από τροχαία ατυχήματα θα αυξηθεί, γεγονός που θα τα κατατάξει στην τρίτη θέση ανάμεσα στις κύριες αιτίες επιβάρυνσης της Δημόσιας Υγείας.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης