Τουλάχιστον 10 μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά την ασθενή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Αρκετοί μετασεισμοί -πάνω από 10- ακολούθησαν και σίγουρα τις επόμενες ημέρες και ώρες θα έχουμε και κάποιες ακολουθίες. Ένας σεισμός 4,4 δεν “σβήνει” τόσο απλά, θα έχει κάποια μικρή ακολουθία σίγουρα, αν η κατάσταση συνεχίσει να βαίνει ομαλώς, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε, δε, ότι «δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για έναν σεισμό 4,4 (Ρίχτερ) που γίνεται σε μια περιοχή η οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιβαρυμένα, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορική σεισμικότητα, υπάρχουν κάποια ρήγματα πιο βόρεια που έχουν δώσει κάποιους σεισμούς, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περιοχή και τέλος πάντων δεν μπορεί για μία ακολουθία τόσο μικρή να είμαστε μονίμως ανήσυχοι και αναστατωμένοι».

Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε: «Κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο συχνά στον ελλαδικό χώρο (σ.σ.: σεισμοί) με κάποιον “μαγικό” τρόπο -καταλαβαίνω, ίσως η πίεση της καθημερινότητας ή άλλα προβλήματα- το ξεχνάμε και λέμε συνεχώς μας αιφνιδιάζει. Δεν μπορεί να σε αιφνιδιάζει κάτι το οποίο συμβαίνει σε ετήσια βάση με σημαντικές συνέπειες. Δεν ξέρω πόσοι έχουν ξεχάσει ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε δύο καταστρεπτικούς σεισμούς με θύματα στον ελληνικό χώρο, στην Κω και τη Λέσβο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, «είναι πολύ δύσκολο να πούμε εάν αυτός είναι ο κύριος σεισμός, παρόλο που αυτό είναι το πιο πιθανό, η ακολουθία να σβήσει φυσιολογικά (…) το ιστορικό της περιοχής είναι ευνοϊκό, αλλά ειλικρινά σας λέω δεν υπάρχει κανένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια της επιστήμης με το οποίο να μπορεί να σας πει κάτι κατηγορηματικά (…)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σημείωσε πως «οι πιο πολλοί κύριοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο, πάνω από τους μισούς, γίνονται πρακτικά χωρίς κανέναν προσεισμό, οπότε ο συνδυασμός είναι ακόμα πιο απόλυτος σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης