Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής κατέθετε ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC Eρβέ Φαλτσάνι  στην ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς που μετέβησαν για το σκοπό αυτό στην πόλη του φωτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεση ορίστηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Επικεφαλής του κλιμακίου των τεσσάρων εισαγγελέων είναι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος. Ο Ερβέ Φαλτσάνι, ο οποίος φέρεται να είχε υποκλέψει από την τράπεζα που εργαζόταν τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ έχει δηλώσει δημόσια πως οι ελληνικές αρχές έχουν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά.

Είχε δηλώσει μάλιστα τον περασμένο χειμώνα πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει έρθει στο φως μόνον το 1% του φαινομένου. Ελπίζω να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ελληνική κυβέρνηση, διότι οι φορολογικές απάτες και η φοροδιαφυγή, χωρίς την καθοριστική συμβολή νέων πολιτικών, δημοσιογράφων, και μη κυβερνητικών οργανώσεων, δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθούν».

Η κατάθεση του Φαλτσάνι ορίστηκε μετά το φάκελο που απέστειλε στην Εισαγγελία από τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο με καταγγελίες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει οικονομικά αδικήματα, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με επίκεντρο τη λίστα Λαγκάρντ. Έτσι για πρώτη φορά τέσσερις εισαγγελείς ταξίδεψαν στο Παρίσι με στόχο να ανακρίνουν τον «κύριο λίστα Λαγκάρντ». Από το πρωί εξετάζουν τον Ερβέ Φαλτσιανί εκτός από τον κ. Ζαγοραίο οι εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικείμενο της έρευνας των εισαγγελέων είναι να συγκεντρώσουν στοιχεία άγνωστα μέχρι σήμερα στις ελληνικές αρχές προκειμένου να τα αποτιμήσουν και να τα συσχετίσουν με άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν και για ποια πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από το καλοκαίρι είχε φτάσει στη δικαιοσύνη φάκελος με καταγγελίες περί της δράσης εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Ερβέ Φαλτσάνι φαίνεται εται να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους Έλληνες εισαγγελείς πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα φέρεται να παρέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες για στοιχεία που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα Λαγκάρντ.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον στενό του συνεργάτη A. Mincouzzi ο οποίος ανέφερε ότι ο Ε. Φαλτσάνι την Κυριακή το βράδυ θα βρίσκεται στο ΜΙλάνο. Υπενθυμίζεται πως ο πληροφοριοδότης της λίστα Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή του στο zougla.gr τον Φεβρουάριο του 2015 είχε υποστηρίξει ότι θα είναι στη διάθεση των ελληνικών Αρχών σε περίπτωση που ζητηθεί η βοήθειά του σε θέματα φοροδιαφυγής. 

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της εξέτασης του συγκεκριμένου προσώπου και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να δρομολογήσει ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια μάλιστα της προεκλογικής περιόδου.

Η συνέντευξη του Ε. Φαλτσάνι στο zougla.gr

Συνέντευξη : Χρήστος Μαζάνης – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης