Της Άντζελας Πεΐτση

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν την απόσυρσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, με διαφορετικά σημεία συνάντησης. Την πρώτη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου ,διοργάνωσε το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ΕΔΟΘ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με προπορευόμενα τρία τρακτέρ, η πορεία του ΠΑΜΕ επί της οδού Εγνατίας, εκδήλωσε την απόλυτη υποστήριξή της, στα αιτήματα των αγροτών. Μάλιστα, η μεγάλη πορεία των διαδηλωτών, μπήκε στο χώρο της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιείται η κλαδική έκθεση «AGROTICA 2016».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΠΑΜΕ

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το πρωί, με κεντρικό ομιλητή το Μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, Μαρούδα Ρίζο. Ο εκπρόσωπος του Μπλόκου Θεσσαλίας, μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr και απάντησε σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με την αποδοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών: «Εμείς λέμε πως για να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, θα πρέπει να αποσύρει το ασφαλιστικό «τερατούργημα». Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, για να πάμε σ’ ένα ουσιαστικό διάλογο και όχι για ν’ ακούσουμε λόγια συμπάθειας ή συμπόνιας. Την απόσυρση και του νέου ασφαλιστικού αλλά και του φορολογικού, που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, ζητάνε και οι αγρότες, ζητάει και η ελληνική κοινωνία. Από κει και πέρα να πάμε για να συζητήσουμε επί της ουσίας, με βάση τα αιτήματα που έχουμε και να πάρουμε απαντήσεις ουσίας».

Και τόνισε: «Προχωράμε σε προοδευτική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα, συμβολικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αποκλείσουμε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλία προχωράμε σε «μπλάκ άουτ» με αποκλεισμό όλων των κόμβων που έχουν στηθεί τα μπλόκα στο σύνολο των εθνικών και επαρχιακών οδών. Θέλουμε να φανεί πως είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι γιατί «αυτά» είναι ζητήματα επιβίωσης για τον αγροτικό κόσμο».

Εκ μέρους των διοργανωτών των σημερινών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Λεωνίδας Στολτίδης, μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr και υπογράμμισε: «Το μεγάλο κεφάλαιο έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να κάνει την πιο βρώμικη δουλεία. Αυτή αφορά στο να αφαιρέσει με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, την προστασία της μητρότητας, τη δυνατότητα των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των χαμηλόμισθων, των ανασφάλιστων κ.λ.π. στην πρόσβασή τους, σε υγεία – περίθαλψη, στο παιδικό εμβόλιο. Σ’ όλα εκείνα που χρειάζονται για την επιβίωση όλων αυτών των χτυπημένων λαϊκών στρωμάτων, από την καπιταλιστική κρίση». Και κατέληξε: «Προχωρούσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας. Δε σταματήσαμε λεπτό και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε από εδώ και πέρα μέχρι να ανατραπεί, η πορεία που έχει δώσει η κυβέρνηση στα πράγματα. Προσπαθεί με κοινωνικό αυτοματισμό να διαιρέσει τον κόσμο. Αντίθετα το ταξικό κίνημα θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αρθούν όλοι αυτοί οι περιορισμοί. Καλούμε όλους και όλες στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 4η Φεβρουαρίου 2016».



Η ΕΔΟΘ

Από τη μεριά τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ανακοίνωσαν μετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου 2016, ζητώντας την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πορεία των δημοσιών υπαλλήλων, ξεκίνησε από την Πλατεία της Αγίας Σοφίας και αναπτύχθηκε επί της οδού Τσιμισκή.

Ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ/ Νομαρχιακού Τμήματος Θεσσαλονίκης – (Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θες/νίκης), Νίκος Δασκάλου, σε αποκλειστικές δηλώσεις του, στο zougla.gr τόνισε: «Το σημερινό συλλαλητήριο διοργανώθηκε ενόψει των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 4ης Φεβρουαρίου 2016, στις οποίες μετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Διαδηλώνουμε κατά του νέου ασφαλιστικού, για να μην περάσει η εφαρμογή του καθώς μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης. Στις 4 Φεβρουαρίου έχουμε ως στόχο να γίνει ένα πανελλαδικό μέτωπο, ένα παλαϊκό μέτωπο για να πούμε «κάτω τα χέρια από τις συντάξεις». Τους καλούμε να πάρουν πίσω αυτό το νομοσχέδιο, που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης