Υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι αρκούδες, μια μεγάλη και δύο μικρές, που εντοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην ορεινή Ξάνθη.

Πρόκειται για μια μεγαλόσωμη καφέ αρκούδα η οποία ξύπνησε από την χειμερία νάρκη και βγήκε στο… σεργιάνι προς αναζήτηση τροφής. Αρχικά, κατεγράφη ένα περιστατικό επίθεσης σε κτηνοτροφική μονάδα στην Ισαία με την αρκούδα κυριολεκτικά να κατασπαράζει 4 πρόβατα και να σκορπά τον τρόμο στους κατοίκους και δη στους κτηνοτρόφους. Το περιστατικό είχε θορυβήσει έντονα τους πολίτες ενώ ενημερώθηκαν τόσο το Δασαρχείο Ξάνθης όσο και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, η αρκούδα εντοπίστηκε μαζί με τα δύο μικρά της να ψαχουλεύει σε κάδους απορριμμάτων σε απόσταση αναπνοής από την Σμίνθη, κάτι που προκάλεσε περαιτέρω προβληματισμό και ανησυχία στους κατοίκους. Όπως διευκρινίζεται σχετικώς, οι αρκούδες βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ οι αρμόδιοι εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ήδη εδώ και μερικούς μήνες ο Φ.Δ.Ο.Ρ. έχει προχωρήσει στη διαδικασία προκήρυξης για την προμήθεια εξήντα κάδων απορριμμάτων μη-ανοιγόμενων από αρκούδες και δεκαπέντε ανταλλακτικών καπακιών, και αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή τους και στον ορεινό Δήμο Μύκης. Αυτό που φαίνεται πως προκαλεί τις αρκούδες είναι τα υπολείμματα τροφίμων που πετιούνται μέσα στους κάδους και προς αυτή την κατεύθυνση οι μη-ανοιγόμενοι φαίνεται πως θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τα συμπαθή τετράποδα.

Παράλληλα, ζητείται από τους κατοίκους να προμηθευτούν ειδικά κατασκευασμένη ηλεκτροφόρα περίφραξη που θα τους προστατεύσει ενώ όπως είναι γνωστό η εν λόγω αρκούδα δεν είναι φυσικά η μοναδική που υπάρχει στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: thrakitoday.com

Διαβάστε επίσης: Ορεινή Ξάνθη: Πεινασμένη αρκούδα με το μικρό της αναζητούσαν τροφή στα σκουπίδια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης