Ειδικές οδηγίες σχετικά με τη μεταχείριση των φορολογουμένων για τους οποίους μετά τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύπτει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου έδωσε στις κατά τόπους ΔΟΥ η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού, ενώ η ίδια πράξη θα εκδίδεται και σε κάθε περίπτωση εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ μετά από εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι στις περιπτώσεις φορολογουμένων που ο φόρος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 300 ευρώ, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού και στη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων, οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν στην εφορία για έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται «μη δηλωθέντα», επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υπάρχει ειδική επισήμανση. Ανάλογα δε με το περιεχόμενο της δήλωσης δύναται να εμφανίζονται διάφορα μηνύματα, κατά περίπτωση, προς ενημέρωση των φορολογουμένων.

Για τους φορολογούμενους στους οποίους, μετά τη νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα προκύψει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου, συνολικά ή εν μέρει, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δημιουργεί κεντρικά και αποστέλλει ηλεκτρονικά στις αρμόδιες ΔΟΥ φύλλα έκπτωσης ατομικά ή συγκεντρωτικά, τα οποία διακρίνονται κατά περίπτωση σε:

Συγκεντρωτικά Φύλλα Έκπτωσης, τα οποία θα περιλαμβάνουν τους φορολογούμενους για τους οποίους έχει προκύψει μείωση, συνολικά ή εν μέρει του αρχικά βεβαιωθέντος φόρου, αλλά μετά την εκκαθάριση του τίτλου μείωσης προκύπτει μόνο διαγραφή.
Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης για κάθε φορολογούμενο, για τον οποίο έχει προκύψει μείωση, συνολικά ή εν μέρει του αρχικά βεβαιωθέντος φόρου, αλλά μετά την εκκαθάριση του τίτλου μείωσης προκύπτει διαγραφή και επιστροφή ή μόνο επιστροφή.
Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης για κάθε φορολογούμενο, για τον οποίο έχει προκύψει μείωση, συνολικά ή εν μέρει του αρχικά βεβαιωθέντος φόρου, αλλά η οφειλή του είναι σε καθεστώς ρύθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης