Πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους επιτρόπους, ώστε οι τσεχικές αρχές να αναθεωρήσουν την πρόθεσή τους να θεσμοθετήσουν παραπλανητικούς όρους σήμανσης για το γιαούρτι παραγωγής τους, που να παραπέμπει στα ελληνικά προϊόντα, ζητά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε επιστολή του προς τους επιτρόπους για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων Vytenis Andriukaitis και για τη γεωργία Phil Hogan ο υπουργός επισημαίνει ότι «η χρήση του όρου ‘ελληνικό’ αποτελεί σαφή αναφορά καταγωγής και έτσι προκύπτει αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αλλά και παραπλάνηση του μέσου καταναλωτή προξενώντας συνειρμό ισοδυναμίας με το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει επίσης σταλεί αίτημα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Η επιχειρούμενη δήλωση ισοδυναμίας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε καν ως προς τη μέθοδο παρασκευής, βλάπτει τη φήμη του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού. Συνεπώς η επισήμανση προϊόντων γιαουρτιού ως ‘ελληνικού τύπου’ ή ‘ελληνικού στιλ’ ή ‘ελληνικής συνταγής’ λειτουργεί παραπλανητικά για τον καταναλωτή και αντίθετα προς τους κανόνες του ανταγωνισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή. Ο κ. Αποστόλου σημειώνει επίσης ότι «οι ενωσιακοί κανόνες πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια. Η σαφήνεια επιβάλλει ότι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί σημαίνουν γεωγραφία και οι τεχνικοί όροι σημαίνουν τύπο, στιλ ή συνταγή. Διαφορετική ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού».

Την πρωτοβουλία του υπουργού χαιρέτισε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «ελπίζοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους ενόψει ανασχηματισμού ή υπό το φόβο της αποκάλυψης της αναντιστοιχίας λόγων και έργων στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα», όπως τόνισε σε χθεσινή δήλωσή του. «Είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις πληροφορίες ότι η Επιτροπή στην απάντησή της προσανατολίζεται να δεχθεί το χαρακτηρισμό ‘γιαούρτι ελληνικού τύπου’ ή ‘ελληνικής συνταγής’ ή ‘ελληνικού τρόπου-στιλ’, όπως αυτά που προτίθεται να παράγει η Τσεχία. Ας ελπίσουμε ότι η εκ των υστέρων αντίδραση, μετά την αρχική πανηγυρική δήλωση Αποστόλου, θα φέρει αποτελέσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης