Το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, αλλά και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 14 δισ. ευρώ!

Αυτό επισήμανε ο καθηγητής Οικονομικών και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χάρρυ Παπαπανάγος, αναπτύσσοντας το θέμα «Διαφθορά και θεσμοί στην Ελλάδα της κρίσης, σε μια Ευρώπη χωρίς λύσεις» σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπαπανάγος τόνισε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI), κατατάσσεται στην 94η θέση, επί συνόλου 196 χωρών. Η θέση αυτή είναι η χειρότερη στην Ευρώπη των 28, στην Ευρωζώνη των 17 και η χειρότερη στα Βαλκάνια των 13 χωρών, μετά το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαφθορά ανεβάζει τουλάχιστον κατά 10% το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη έχουν προέλθει από την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης