Συνεχίζεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που φέρονται να περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δίκη πραγματοποιείται σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, παρουσία πολλών δημοσιογράφων διεθνών πρακτορείων, με εκπροσώπηση ακόμη και από την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δήλωσή του, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην επίμαχη λίστα, τονίζει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του δημοσιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος έχει δηλώσει στην ηλεκτρονική έκδοση της «Daily Telegraph» ότι η επιχείρησή του, για την οποία γίνεται αναφορά, δεν «ενοχλείται» από τη δημοσιοποίηση της λίστας, η οποία δεν φαίνεται να είναι κατασκευασμένη.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, Τζιμ Μπουμέλα, ο οποίος επεσήμανε ότι σκοπός της δημοσιοποίησης της λίστας ήταν το δημόσιο συμφέρον, αφού «οποιοσδήποτε Έλληνας θα ήθελε να ξέρει ποιοι ήταν στη λίστα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουμέλα, «αυτό είναι το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου σε όλον τον κόσμο. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα δεν ενοχλήθηκαν, κάτι άλλωστε που αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ποινικά ή αστικά και ούτε ήρθαν για να καταθέσουν στο δικαστήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων απέδωσε μάλιστα το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου στον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα για την επίμαχη λίστα.

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος επεσήμανε ότι «σκοπός του δημοσιογράφου είναι να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κώστας Βαξεβάνης δεν αποκαλύπτει, μαζί με την επίμαχη λίστα, ποσά, διευθύνσεις ή άλλα προσωπικά στοιχεία των ατόμων, παρά μόνο ότι είναι καταθέτες στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα» τόνισε ο κ. Τρίμης.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και η τραγουδίστρια, Δήμητρα Γαλάνη, το όνομα της οποίας συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των καλλιτεχνών που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα τΤΑ ΝΕΑ με αναλυτικά στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης