Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν χθες κατάληψη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο εισαγγελέας μετέβαλε τις αρχικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές και άσκησε εναντίον τους δίωξη για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας, ενώ αναφορικά με την υπόθεση των φθορών που προκλήθηκαν στο γραφείο του Γ. Βρούτση διετάχθη έρευνα, την οποία θα αναλάβει η αστυνομία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άφιξη των 35 συλληφθέντων στα δικαστήρια

Επί της ουσίας, ο εισαγγελέας απέρριψε τις αιτιάσεις του υπουργού Εργασίας, πως οι φθορές προξενήθηκαν αποκλειστικά από μέλη του ΠΑΜΕ. Ως εκ τούτου, οι 35 παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο. Η τακτική δικάσιμος ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Γιώργος Πέρρος, ένας εκ των συλληφθέντων, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Οι κατηγορίες της κυβέρνησης κατέπεσαν στο κενό. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν βασίστηκαν σε πελατειακές σχέσεις, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, αλλά στους αγώνες των εργατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια, σε ένδειξη συμπαράστασης για τους 35 συλληφθέντες, μέλη του ΠΑΜΕ.

Στα δικαστήρια προσήλθε λίγο μετά τις 09.00 και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Δεν είναι κουκουλοφόροι, είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό».

«Αφού δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η φθορά και οι καταστροφές στο γραφείο του υπουργού, διότι οι φωτογραφίες είναι εκ των υστέρων, κάποιος βέβαια θα τις έκανε αυτές τις καταστροφές, αλλά οπωσδήποτε αφού είχαν συλληφθεί οι 35 συνδικαλιστές. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να τεκμηριωθεί για το Αυτόφωρο αυτή η κατηγορία, που αυτή ήταν κυρίως η κατηγορία, τους πάνε στο Αυτόφωρο -αν είναι δυνατόν- γιατί κατά κάποιο τρόπο διατάραξαν την κοινή ησυχία του υπουργού, γιατί έκαναν παράνομη παραμονή σε δημόσιο χώρο» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα και συνέχισε: «Συνήθως στο Αυτόφωρο πάνε πολύ βαριά αδικήματα, τα οποία θέλεις να τα δικάσεις αμέσως. Επομένως, το μήνυμα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση είναι το εξής: “Όταν πας στον υπουργό, πρέπει να πηγαίνει ένας – ένας. Πώς γινόταν στη δικτατορία, που έλεγαν μέχρι τρεις θα πηγαίνετε στο ζαχαροπλαστείο, στο καφενείο. Δεν θέλω να ταυτίσω την κυβέρνηση με τη Χούντα, απλώς θέλω να πω ότι η κυβέρνηση λέει: “θέλετε ραντεβού με τον υπουργό; Θα πηγαίνει ένας, δύο το πολύ, θα πίνετε το καφεδάκι και τελείωσε”».

«Αν τους δικάσουν για το ζήτημα της παρουσίας σε δημόσιο χώρο για έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό που ήταν εκεί, σημαίνει ότι θέλουν να εμποδίσουν ακόμη και τα διαβήματα στους υπουργούς. Αυτό καταλαβαίνουμε εμείς. Διότι νομικά το Αυτόφωρο σημαίνει ότι είναι κάτι έκτακτο, κάτι βαρύ που θέλουμε αυτήν τη στιγμή να το τιμωρήσουμε. Εάν θέλουν να παραδειγματίσουν, γιατί κάνεις επίσκεψη στον υπουργό -ναι έκτακτη επίσκεψη ύστερα από προκλητικές δηλώσεις- εμείς δεν θα πούμε ότι οι 35 δεν φοβούνται, είναι αυτονόητο αυτό. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να φοβηθεί, πρέπει να καταλάβει ότι, όταν παίρνονται τέτοια μέτρα, έρχονται και καινούργια σε βάρος του. Δεν τέλειωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα και επομένως ο κλήρος πέφτει στον λαό για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, να μην περιμένει τίποτε άλλο» κατέληξε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Από τις 08.00 το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί στο Πεδίον του Άρεως.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα.

Με τίτλο «Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο και η προβοκάτσια της κυβέρνησης», το ΠΑΜΕ απαντά στις καταγγελίες του υπουργού Εργασίας για φθορές στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες, για προβοκάτσια της κυβέρνησης και την κατηγορεί ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αναπαράχθηκαν από τα περισσότερα ΜΜΕ ήταν στημένες.

«Οι κατασκευασμένες κατηγορίες, η προβοκάτσια της κυβέρνησης με τις φωτογραφίες με τα στημένα σκηνικά που έδωσε στη δημοσιότητα, τρεις ώρες μετά τη βίαιη προσαγωγή των συνδικαλιστών – στελεχών του ΠΑΜΕ (προέδρων Ομοσπονδιών, σωματείων, μελών Δ.Σ.) και που έπαιξαν τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζοντάς τις ως αληθινές, θα πρέπει να καταδικαστούν από τον λαό, τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Όλο το ρεπορτάζ για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης