Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής πραγματοποίησαν από τις 15.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 22.40 το βράδυ περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ για τους 35 συλληφθέντες από το Υπουργείο Εργασίας. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία το βράδυ της Τετάρτης, οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 35 μέλη του ΠΑΜΕ κατηγορούνται για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη της κοινής ειρήνης και για διακεκριμένες φθορές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης παρέμενε κλειστό το ένα ρεύμα της Λ. Αλεξάνδρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, τη ΓΑΔΑ επισκέφτηκε και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Το ΠΑΜΕ είχε εκδηλώσει την πρόθεση να παραμείνει έξω από τη ΓΑΔΑ έως ότου αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες. Επίσης, τα μέλη του ΠΑΜΕ τονίζουν ότι δεν έγινε κατάληψη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Τελικά, οι διαδηλωτές – μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Πέμπτη.

Ο κ. Βρούτσης σε ανακοίνωσή του είπε ότι προκλήθηκαν φθορές στο γραφείο του και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τον προκάλεσε να δείξει το βίντεο με τις φθορές στην πλατεία Συντάγματος.

Την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Εργασίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε λόγο για άγρια επίθεση κατά δεκάδων συνδικαλιστικών εργατικών σωματείων.

«Αντί να απολογηθεί ο υπουργός Εργασίας για τις προσβλητικές δηλώσεις και την προκλητική πολιτική του απάντησε με την ωμή βία των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και με συλλήψεις και προσαγωγές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν το πρωί κατάληψη στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας για τη χθεσινή αναφορά του υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων».

«Είναι βαθιά νυχτωμένοι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Tα ονόματα των 35 συλληφθέντων συνδικαλιστών:

Γιώργος Πέρρος, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Γιάννης Τόλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου- Χάρτου

Έλσα Ζαμπέτα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών

Γιώργος Βλάχος, μέλος ΔΣ Λογιστών

Γιώτα Ταβουλάρη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Παναγιώτης Σοφός, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μανώλης Ραλλάκης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Αγγελική Σουλτανιά, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές

Σταύρος Λίτσας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Κώστας Χατζιάρας, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Βάσω Μάμαλη, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Κλωστουφαντουργία-Ιματισμό-Δέρμα

Λεωνίδας Γραμματικός, μέλος ΔΣ Κλωστοϋφαντουργών

Μπάμπης Βορτελλίνος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής

Σταύρος Χρηστίδης, Γραμματέας του Κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας

Γιάννης Κομνηνός, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Γιώργος Μπουλούγαρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων σε Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Μάκης Μπίκας, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Θωμάς Νταής, μέλος Συνδικάτου Οικοδόμων

Παπανδρέου, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων

Παναγιώτης Χασιώτης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων

Χρήστος Γιαννέζος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων

Αιμίλιος Πετρόπουλος, μέλος ΔΣ Κατασκευών

Θανάσης Ντούσκας, μέλος ΔΣ Κατασκευών

Γιάννα Μπούντζα, μέλος ΔΣ Εμπορίου

Νίκος Τζήκας, Ηλεκτροτεχνίτης

Χρήστος Παναγόπουλος, ηλεκτροτεχνίτης

Θοδωρής Λαγονίκας, Συνδικάτο Ξύλου

Κώστας Τούκας, Κατασκευές

Στέργιος Σούκος, Οικοδόμος

Μανώλης Πουλαδάκης, Οικοδόμος

Παναγιώτης Καραβανής, Οικοδόμος

Θανάσης Αλεξίου, Οικοδόμος

Παρις Αναγνώστου, Οικοδόμος

Θανάσης Κουτσοβασίλης, Οικοδόμος

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια

«Καταγγέλλουμε το νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής σήμερα στο κέντρο της Αθήνας με τη χρήση βίας, χημικών και προσαγωγών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και εργαζομένων στα πεντάμηνα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ασκηθεί αστυνομική βία και σε βάρος των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Καραγιαννίδη Χρήστου και Μπάρκα Κώστα, παρότι δήλωσαν την ιδιότητά τους, και του μέλους του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μάρκου Μπασιούκα.

Είναι φανερό πλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αριστερά και το εργατικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και καλεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με ενωτικούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες να βάλει ένα τέλος όχι μόνο στις αυταρχικές αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης αλλά και στις μνημονιακές πολιτικές και στην κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».

Διάβημα ΣΥΡΙΖΑ για τους συλληφθέντες

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους βουλευτές, Δ. Στρατούλη και Α. Σταμπουλή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μετέβη στη ΓΑΔΑ και προέβη σε διάβημα στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Μετά το διάβημα ο Δημ. Στρατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τις σημερινές συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και την ωμή καταστολή σε βάρος συγκεντρώσεων εργατικών σωματείων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, που έρχονται ως συνέχεια της πολιτικής επιστράτευσης απεργών και της απαγόρευσης απεργιών με δικαστικές αποφάσεις, επιχειρεί να υποτάξει το εργατικό κίνημα και να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους.

Οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς μπορούν να βάλουν ένα ισχυρό φραγμό στις εφαρμοζόμενες πραξικοπηματικές, αυταρχικές και βάρβαρες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές και να εμπνεύσουν νέους νικηφόρους αγώνες του λαού μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων συνδικαλιστών στη ΓΑΔΑ.

Όλο το ρεπορτάζ για τα επεισόδια στο Υπ. Εργασίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης