Πέφτει η αυλαία στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις «χρυσές μίζες» δύο εξοπλιστικών με βασικό πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, χωρίς ελαφρυντικά.

Το δικαστήριο ομόφωνα πριν από λίγο κήρυξε ενόχους και τους 16 κατηγορουμένους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως και πρωτοδίκως, με τους συνηγόρους να δίνουν μάχη αυτήν την ώρα για τα ελαφρυντικά που μπορεί να μειώσουν τις πρωτόδικες ποινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόντες από το δικαστήριο ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγος του Άκη, Γκούντρουν Μολντενάουερ, καθώς και άλλοι κατηγορούμενοι που εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Το δικαστήριο μείωσε, πάντως, το ποσό του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τόσο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο όσο και για τον Γιάννη Σμπώκο, από τα 40 στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ αφαίρεσε και μια επιμέρους πράξη για την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών αναμένεται να εκδοθεί ακόμη και σήμερα το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο και απολάμβανε τον αέρα της ελευθερίας του το καλοκαίρι, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την αποφυλάκισή του, περιμένει με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν θα παραμείνει ελεύθερος ή θα επιστρέψει στη φυλακή.

Η πρόταση των εισαγγελέων για την ενοχή του τον περασμένο Ιούνιο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γυρίσει και πάλι στο κελί του. Και αυτό διότι ούτε μία από τις 1.849 ημέρες που παρέμεινε κρατούμενος ο 78χρονος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν προσμετράται ως έκτιση ποινής για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Η επιλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου να μην εξαγοράσει την αμετάκλητη ποινή των 5,5 ετών για την άλλη του καταδίκη που αφορά στην κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες απειλεί τώρα την πολυπόθητη ελευθερία του, καθώς το σύνολο των 5 ετών και 23 ημερών του εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό κρίθηκε ότι ήταν η (μερική) έκτιση ποινής εκείνης της καταδίκης.

Αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικαστεί και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και κυρίως εάν δεν μειωθεί σημαντικά η πρωτόδικη ποινή του (20 έτη, η ανώτατη προβλεπόμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα) με την αναγνώριση ελαφρυντικών, τότε είναι ορατός εκ νέου για αυτόν ο κίνδυνος της φυλακής. Μόνο αν γίνει δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του θα μπορεί να γυρίσει, μετά την έκδοση της απόφασης, στο σπίτι του, έως ότου αποφανθεί αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρώην υπουργός θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει (τουλάχιστον) το 1/5 της εφετειακής ποινής του, όπως προβλέπει ο νόμος για τους υπέργηρους καταδίκους.

Εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, με αγωνία περιμένουν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου και οι υπόλοιποι 16 συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

Στη σύζυγο του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη αλλά και στην κόρη του Αρετή το πρωτόδικο δικαστήριο έχει επιβάλει κάθειρξη 12 ετών. Και οι δύο γυναίκες έχουν αφεθεί ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό στον εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, στον οποίο χορηγήθηκε και αναστολή εκτέλεσης της ποινής των έξι ετών που του επιβλήθηκε, καθώς κρίθηκε πως πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Πρωτόδικα έχουν, επίσης, καταδικαστεί οι: Γιώργος Σαχπατζίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριος Οικονομίδης, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Γιώργος Κωνσταντάτος, Νίκος Γεωργουλάκης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Παναγιώτης Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς της έδρας έχουν προτείνει την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του, της κόρης του και των άλλοτε στενών συνεργατών του.

«Το μετάλλιο που πήρα δεν μου το έδωσε η ελληνική πολιτεία, αλλά μια άλλη χώρα για την προσφορά που πήγα εθελοντικά να κάνω. Λυπάμαι που τα λέω αυτά. Ήταν εθελοντική συμμετοχή, κανείς δεν με διέταξε να πάω. Πείτε μου έναν γενικό γραμματέα που μπαίνει μέσα στα θεμέλια για να σώσει ανθρώπους!Θα μου διαγράψετε την διαδρομή μου, γιατί;Σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου, ήμουν από τους 4 που διεκόπη η αναβολή λόγω της αντιδικτατορικής δράσης. Είχα λόγο να κάνω 1000 μεροκάματα στο ψυχιατρείο και να βοηθάω; Το έκανα επειδή το ήθελα. Ακόμα και τώρα ελπίζω ότι θα μου δώσετε τα ελαφρυντικά.Πέντε χρόνια διασύρομαι…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σμπώκος.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, επισημαινόντας : «πρότεινε κάτι που είναι ανύπαρκτο. Με αδικεί, με παρουσιάζει σαν να είχα σχέδιο. 26χρονια ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός επτά φορές, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβητήση ως προς τον πρότερο έντιμο βίο. Αναγνωρίστηκε από άλλο δικαστήριο, επίσης, πενταμελές, ο πρότερος έντιμος βίος, είναι αυτός που έχω να δώσω στο παιδί μου, στην οικογένεια μου, μετά από έξι χρόνια που πέρασα στο Κορυδαλλό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης