Συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης και μίλησε για την πρωτεύουσα και τις προσπάθειες που γίνονται όσον αφορά την αναβάθμισή της.

Η κρίση έχει κάνει πιο ελκυστική την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι αλήθεια, υπό την έννοια ότι oι τιμές έχουν γίνει πιο προσιτές. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα πλεονεκτήματα που έχει η Αθήνα, περιβαλλοντικά και ιστορικά, ως τουριστικός προορισμός.

Τι κάνετε ως δήμαρχος για να αναβαθμίσετε τη ζωή στην πόλη;

Κινούμαστε σε δύο επίπεδα: πρώτον, επιδιώκουμε να φέρουμε στην πόλη της Αθήνας όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Έως αυτή την ώρα έχουμε εξασφαλίσει περισσότερα από 120 εκ ευρώ, για την ανάπλαση των δομών της πόλης, αλλά και για δίκτυα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε νέους επιχειρηματίες. Δουλεύουμε πολύ σκληρά σε αυτό το επίπεδο. Και δεύτερον, εξορθολογίζοντας τη λειτουργία του δήμου, ο οποίος ήταν μια τεράστια γραφειοκρατική μηχανή. Έχουμε δημιουργήσει έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό, φιλικό για το δημότη, κρατώντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο.

Πιάνετε τους στόχους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο σημαντικό είναι να έχεις πρόσβαση στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Αυτό που κάνουμε έως σήμερα, είναι εκτός από τη διασφάλιση αυτών των 120 εκ. ευρώ, να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 20. Το 5% του προϋπολογισμού της Ευρώπης, θα περάσει μέσα από τις πόλεις. Έτσι προετοιμαζόμαστε πάρα πολύ εντατικά, ώστε να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Αθήνα

Συνεργάζεστε με τον ιδιωτικό τομέα;

Κάνουμε συνέργειες με ιδιώτες και επιχειρήσεις διότι αυτό είναι απαραίτητο.

Κάνετε οικονομίες στο δήμο;

Ο στόχος μας είναι εξορθολογισμός των δαπανών χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες και τους επισκέπτες της Αθήνας. Εξυπηρετούμε με συνέπεια το δανεισμό μας και έχουμε μειώσει τις οφειλές μας κατά 30%.

Κύριε Δήμαρχε, Έχετε στο μυαλό σας κάποια πόλη ή κάποιο δήμαρχο ως πρότυπο;

Αρκετούς, αλλά έρχεται πρώτος στο μυαλό μου ο δήμαρχος Παρισίων, Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα για την πόλη του. Αλλά την ίδια ώρα πρέπει να επισημάνω, ότι το Παρίσι είναι ένας μητροπολιτικός δήμος. Και ο δήμαρχος έχει όλες τις αρμοδιότητες στα χέρια του. Μέχρι σήμερα, η Αθήνα δεν έχει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που θα θέλαμε και που χρειάζεται. Αλλά νομίζω ότι έχει φτάσει η ώρα να γίνει και η Αθήνα μητροπολιτικός δήμος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης