Οριστικά παρελθόν αποτελεί πλέον η διαδικασία της κλήρωσης για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι μαθητές θα εισάγονται στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με εξετάσεις. Το Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές γονέων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 12.3.2013 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων, με την οποία προβλέπεται πως για το σχολικό έτος 2013-2014, η εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία δεν θα γίνει με κλήρωση αλλά με εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων). Μεταξύ άλλων οι γονείς χαρακτήριζαν αντισυνταγματική την απόφαση της ΔΕΠΠΣ αλλά και μη νόμιμη η πρόβλεψη για κοινή δοκιμασία εξετάσεων (τεστ) των αποφοίτων των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και των αποφοίτων των άλλων σχολείων.

Στην απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έκριναν πως μπορεί να υπάρχει κοινή διαδικασία εισαγωγής των μαθητών προκειμένου να εισαχθούν οι ικανότεροι απ’ αυτούς, αφού, όπως αναφέρουν σκοπός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων είναι «και η προαγωγή της ʽʼαριστείαςʼʼ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τις αιτιάσεις πως αλλάζει άρδην η ζωή γονέων και μαθητών, η απόφαση αναφέρει πως η επίμαχη ρύθμιση δεν αιφνιδίασε ούτε άλλαξε τον οικογενειακό προγραμματισμό τους αφού «ο νομοθέτης, αφενός μεν, είχε ορίσει ήδη από τον Μάιο του 2011 ότι η Δ.Ε.Π.Π.Σ καθορίζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια», αφετέρου δε, εξήγγειλε, (με τον Ν. 3966/2011), ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών αρχίζει από το σχολικό έτος 2012-2013, προβλέποντας εύλογη μεταβατική περίοδο ενός έτους, η οποία στη συνέχεια παρατάθηκε για ένα έτος ακόμη». Άρα, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης