To 4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας διοργανώνεται για ακόμη μία χρονιά, στο πλαίσιο της δράσης «Δρόμοι του Κουδουνιού» («Bellroads»), σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα κορυφωθούν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, με μια δυναμική πομπή στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 κωδωνοφόρων, χορευτών και μουσικών από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, και με τη συνοδεία 100 οργανοπαιχτών, που θα αναβιώσουν το γνωστό έθιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φεστιβάλ, θεσμός πλέον, δίνει και εφέτος το παρών στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 25 ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ενεργό συμμετοχή 1.500 μεταμφιεσμένων κωδωνοφόρων, χορευτών, μουσικών που θα παρελάσουν αναπαριστώντας τα έθιμα του τόπου τους στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.

Αναπαραστάσεις τελετουργιών, εκκωφαντικοί ήχοι, δρώμενα βγαλμένα από τις λαϊκές παραδόσεις θα ξαφνιάσουν ευχάριστα τους παρευρισκομένους δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία, πέραν της ψυχαγωγίας, να γνωρίσουμε την πολιτισμική κληρονομιά, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν. Εφέτος η μεγάλη πομπή των κωδωνοφόρων θα ξεκινήσει στις 11.00 στον χώρο της Νέας Παραλίας από τον Λευκό Πύργο με προορισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου η κάθε ομάδα θα παρουσιάζει για ένα δεκάλεπτο το έθιμό της στους θεατές. Η ολοκλήρωση της παρέλασης υπολογίζεται στις 16.00.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι: Βαμβακόφυτο Σερρών, Σκύρος Βορείων Σποράδων, Δίστομο Βοιωτίας, Πύργοι, Παγονέρι, Πετρούσα, Μοναστηράκι, Βώλακας, Ξηροπόταμος και Καλή Βρύση Δράμας, Λιβάδι Ολύμπου, Γόννοι Λάρισας, Βερτίσκος και Σοχός Θεσσαλονίκης, Αγναντερό Καρδίτσας, Έδεσσα, Παπαγιάννη Φλώρινας, Παλαμάς Καρδίτσας, Σερβία Λοτσόβικ, Κάρλοβο, Γκόρνα Βασιλίτσα και Βαρβάρα, Βουλγαρίας και Αγκνίτα Ρουμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν την Κυριακή στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η πομπή των κωδωνοφόρων μεταφέρεται στον χώρο της νέας παραλίας μεταξύ Λευκού Πύργου και αγάλματος Μεγάλου Αλέξανδρου. Οι αναπαραστάσεις των δρώμενων θα αναπτυχτούν μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

ΠΗΓΗ: seleo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης