Το Αργυρόκαστρο,επισκέφθηκε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς, ο οποίος είχε συνομιλίες τόσο με το δήμαρχο Φλιαμπούρ Μπίμε όσο και με την περιφερειάρχη Μιμόζα Τσιόμο, οι οποίοι και τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ο κ. Ροκανάς εξέφρασε στους παράγοντες της αλβανικής τοπικής αυτοδιοίκησης την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλει αποτελεσματικά στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους, τόσο ο δήμαρχος Αργυροκάστρου όσο και η περιφερειάρχης τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και σε επίπεδο προγραμμάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το σημαντικό ρόλο της ελληνικής μειονότητας στη γενικότερη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής.

Η κ. Τσιόμο έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που, όπως τόνισε, καταβάλλει η αλβανική πλευρά για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας κυρίως στον τομέα εκπαίδευσης.

Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάγκη σύναψης μίας μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ενεργοποίηση της κοινής επιτροπής για την εξέταση των περιεχομένων των σχολικών κειμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο κ. Ροκανάς έδειξε πως γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δεσμεύτηκε ότι από κοινού με τις αρχές των Γενικών Ελληνικών Προξενείων θα είναι στο πλευρό της.

Προχθές, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης δραστηριοτήτων συνεργασίας με τα αλβανικά πανεπιστήμια καθώς θεωρεί ότι αυτού του είδους οι συνεργασίες είναι οι πλέον αποδοτικές στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης