Πέφτει απόψε η αυλαία της διοργάνωσης «30ό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», με την επίσημη απονομή των βραβείων στα Αστέρια της Γλυφάδας, από τον διεθνή αθλητικό σύνδεσμο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» στους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» είναι ένας ιστορικός υπέρ-μαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπέρ-αποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νικητής στο φετινό «30ό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» αναδείχθηκε ο Γερμανός Στου Θομς, ενώ πρώτη γυναίκα αθλήτρια και τρίτη στη γενική κατάταξη με τον καλύτερο χρόνο στην τριαντάχρονη ιστορία του αγωνίσματος ήταν η Βρετανίδα Ελίζαμπεθ Χούκερ. Το προηγούμενο ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών ανήκε στη Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, από το 2009.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη, απόστασης 246 χλμ. Μετείχαν 310 αθλητές και αθλήτριες, από 36 χώρες. Αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012» είναι το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» για διάρκεια τριών ετών.

Ο φετινός αγώνας έκρυβε εκπλήξεις, καθώς σημειώθηκαν πολλές εναλλαγές, λόγω της μεγάλης ζέστης, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τις προσπάθειες των αθλητών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες. Στον αγώνα, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 72 αθλητές και αθλήτριες από τους 310 συνολικά που ξεκίνησαν, την Παρασκευή το πρωί, από την Ακρόπολη. Αιτία ήταν η ζέστη και η υγρασία που επικρατούσε το διήμερο του αγώνα και είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν 238 αθλητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλύτερο χρόνο από τους Έλληνες έκανε ο Στέργιος Αναστασιάδης που τερμάτισε στη 14η θέση της γενικής κατάταξης.

Φέτος, είναι μία σημαντική χρονιά για το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» που συμπλήρωσε 30 χρόνια από το 1983 που καθιερώθηκε (όταν ο Βρετανός σμήναρχος της RAF John Foden και η ομάδα του ένα χρόνο νωρίτερα έτρεξαν πειραματικά από την Αθήνα στη Σπάρτη).

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» Παναγιώτης Τσιακίρης, ικανοποιημένος που όλα κύλησαν ομαλά και στη φετινή διοργάνωση, δήλωσε: «Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ συμπλήρωσε 30 χρόνια, αναβιώνοντας κάθε χρόνο την ελληνική ιστορία. Έχει καταξιωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει θεσμός. Ο αγώνας ήταν δύσκολος και απαιτητικός, λόγω των καιρικών συνθηκών και της μεγάλης συμμετοχής. Η υψηλή θερμοκρασία, με ζέστη και υγρασία, είναι ένα στοιχείο, που δυσκόλεψε σημαντικά τις προσπάθειες των αθλητών».

Η πρώτη δεκάδα των αθλητών που τερμάτισαν και οι χρόνοι τους είναι οι εξής:

1. ΣΤΟΥ ΘΟΜΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) 26.28΄.19΄΄
2. ΤΕΤΣΟΥΟ ΚΙΣΟ (ΙΑΠΩΝΙΑ) 26.36΄24΄΄
3. ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΟΟΥΚΕΡ (ΒΡΕΤΑΝΙΑ) 27.02΄.17΄΄
4. ΜΑΡΚΟΥΣ ΘΑΛΜΑΝ (ΑΥΣΤΡΙΑ) 27.14΄.25΄΄
5. ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΑΛΚ (ΣΟΥΗΔΙΑ) 27.58΄.42΄΄
6. ΜΙΚΑΕΛ ΒΑΝΙΣΕΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) 28.28΄.51΄΄
7. ΤΑΜΑΣ ΡΟΥΝΤΟΛΦ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ) 28.29΄.59΄΄
8. ΛΕΟΝΙ ΒΑΝ ΝΤΕ ΧΑΑΚ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) 28.42΄.36΄΄
9. ΧΙΡΟΚΑΖΟΥ ΦΟΥΚΟΥΜΟΤΟ (ΙΑΠΩΝΙΑ) 29.16΄20΄΄
10. ΧΟΥΙ ΓΙΑΝΓΚ ΧΟΥΝΓΚ (ΤΑΪΒΑΝ) 29.16΄.35΄΄.

Ο χρόνος του Στέργιου Αναστασιάδη που κατέλαβε την 14η θέση ήταν: 30. 28΄.07΄΄. Η ελληνική συμμετοχή αποτελείτο από 42 αθλητές.

Η ιστορία του θεσμού

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982, πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα περίπου 250 χιλιόμετρα που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος, μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων, και άλλων ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «Σπάρτη» και «άθλος». Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι, το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης