Βατά χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές τα θέματα στα μαθήματα γενικής παιδείας Ιστορία και Μαθηματικά και Στατιστικά Στοιχεία, στα οποία εξετάστηκαν την Παρασκευή οι υποψήφιοι.

Το σχόλιο του φροντιστηρίου «ΣΤΟΧΟΣ» για τα θέματα της Ιστορίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιστορία γενικής παιδείας αποτελεί ένα μάθημα υψηλών απαιτήσεων με μεγάλο όγκο ύλης. Τα παιδιά πρέπει να κατέχουν καλά την ύλη, για να μπορέσουν να αποδώσουν. Οι λεπτομέρειες είναι πολλές και οι μαθητές προβληματίζονται.

Ωστόσο, τα θέματα ήταν βατά, ακολουθούσαν τη δομή της εξέτασης που παραδοσιακά έχει το μάθημα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή δυσκολίες. Τα ερωτήματα ήταν σαφώς διατυπωμένα, οι μαθητές μπορούσαν να αναζητήσουν με ευκολία τα χωρία που δίνουν την απάντηση, ιδιαίτερα στην πρώτη ομάδα ερωτήσεων.

Η δεύτερη ομάδα με τον σχολιασμό των πηγών είναι πιο απαιτητική. Το πρώτο ερώτημα αφορούσε στη Βιομηχανική Επανάσταση, ένα ερώτημα που είχε ξαναζητηθεί πρόσφατα, άρα θεωρείται αναμενόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνέπειές του. Υπήρχε όγκος πληροφοριών από τα παραθέματα όπου έπρεπε να απαντήσουν και δυσκολία στην αξιοποίηση ενός πίνακα που παρατέθηκε.

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, να κατέχουν συνολικά την ύλη και να έχουν εξοικειωθεί με τη μεθοδολογία λύσης των ιστορικών παραθεμάτων.

Το σχόλιο του φροντιστηρίου «ΣΤΟΧΟΣ» για τα θέματα των Μαθηματικών και Στατιστικών Στοιχείων

Τα θέματα ήταν βατά, δεν έκρυβαν παγίδες. Μόνο το Δ5 ήθελε κατανόηση της ύλης της στατιστικής και της αντίστοιχης εφαρμογής του σχολικού βιβλίου. Τα θέματα κάλυπταν όλη την ύλη, λογικά οι διαβασμένοι δεν θα έχουν πρόβλημα.

Τα σχόλια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τα Μαθηματικά και Στατιστικά Στοιχεία

Θέμα Α
Θεωρία

Θέμα Β
Ελέγχονται βασικές γνώσεις Ανάλυσης.

Θέμα Γ
Εξετάζεται μεγάλο μέρος του Κεφαλαίου των Πιθανοτήτων.
Επισημαίνουμε ότι αν ο υποψήφιος δεν απαντήσει σωστά στο ερώτημα Γ1, τότε θα έχει πρόβλημα στην επιτυχή αντιμετώπιση των επόμενων ερωτημάτων και ενδεχομένως να δημιουργηθεί θέμα στην ισότιμη βαθμολόγηση των υποψηφίων.

Θέμα Δ
Με πολλά ερωτήματα εξετάζεται μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της Στατιστικής.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

• Τα θέματα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης, με ερωτήματα κλιμακούμενης δυσκολίας.
• Η εξέταση θεωρείται μέτριας δυσκολίας για τους αποφοίτους. Οι μαθητές που εξετάζονται εφέτος για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε επιμέρους ερωτήματα.

Το zougla.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΣΤΟΧΟΣ» και «ΘΕΣΜΟΣ» βρίσκεται κοντά στους μαθητές, παρέχοντάς τους συμβουλές για τις Πανελλαδικές αλλά και τις λύσεις των θεμάτων.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης