Σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 ήταν κατά τον Μάιο του 2013 η στάθμη των επιφανειακών υδάτων στον κάμπο των Χανίων. Γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη άντληση του νερού, αλλά και την ανομβρία που σημειώθηκε κατά το διάστημα Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2013 στις αγροτικές περιοχές.

Αντίθετα, στη στάθμη των υπόγειων υδάτων δεν παρουσιάζεται μείωση, το διαθέσιμο υδατικό δυναμικό κρίνεται ότι είναι επαρκές για τη φετινή περίοδο, κρούεται όμως ο κίνδυνος για το 2014, σε περίπτωση συνεχόμενου έτους ανομβρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων, κατά την οποία οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων κυρίως προληπτικού χαρακτήρα.

Όπως αποφασίστηκε, όλοι οι φορείς που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των νερών θα πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουν τους αγωγούς μεταφοράς των νερών, ώστε να μειωθούν οι διαρροές από το δίκτυά τους. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε ελέγχους των διαρροών, αλλά και των καταναλώσεων που επιβάλλουν οι άδειες χρήσης νερού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα τονίστηκε ότι η είσπραξη των οφειλών πρέπει να γίνεται κανονικά, όπως και ο έλεγχος των ρολογιών σε κάθε ιδιοκτήτη, ενώ σημειώθηκε ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να χρησιμοποιούν τις απαραίτητες ποσότητες νερού χωρίς αλόγιστη χρήση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διατήρηση της απαραίτητης ποσότητας νερού της λίμνης της Αγιάς, προκειμένου να διατηρείται η πλούσια βιοποικιλότητα του υδροβιότοπου, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις παραινέσεις και τις εξειδικευμένες συμβουλές των ειδικών σχετικά με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που χρειάζεται η κάθε καλλιέργεια.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως σε περίπτωση που δημιουργηθούν ανάγκες για περισσότερη ποσότητα νερού, θα ενεργοποιηθούν οι γεωτρήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί, και των οποίων η λειτουργία δεν αναμένεται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα μόνιμα αποθέματα των υδροφορέων.

Τέλος, επισημάνθηκε πως αν το Φράγμα του Βαλσαμιώτη ολοκληρωθεί και διατεθούν τα 5,6 εκ. μ3 νερού τη νέα περίοδο, οι προοπτικές θα είναι ευνοϊκότερες το 2014.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης